• Foto: Pernille Marie Walvik

Vi skulle vært løver
Valgfri produksjon - Forfatterbesøk om identitet og det å være annerledes. NB! Meld på minimum 2, helst 3, klasser på samme dag.

1 t

Det er noe rart med den nye jenta i klassen, Leona. Snart blir det avslørt at hun er «født i feil kropp» – hun er jente, men født med guttekropp. Det viser seg å være vanskelig å akseptere for mange i klassen, og det nye vennskapet med Malin blir satt på prøve.

Denne produksjonen er et forfattermøte som tar utgangspunktet i boken «Vi skulle vært løver» av Line Baugstø. Romanen belyser spørsmål om identitet knyttet til kjønn, og toleranse for dem som er annerledes.

Boken handler om to jenter, Malin og Leona. Malin, som er jeg-fortelleren i boken, ønsker seg en ny venninne, og hun blir glad når hun får høre at det skal begynne en ny jente i klassen som heter Leona. Navnet Leona betyr nemlig løve, og Malin ser for seg at Løve-jenta Leona skal hamle opp med den nokså kjipe gjengen i klassen som bestemmer over de andre.

Malin og Leona blir også venninner, selv om Leona er veldig sjenert og ikke enkelt å komme inn på. Malin skjønner etter hvert at Leona antagelig skjuler en hemmelighet, og snart blir hemmeligheten hennes brutalt avslørt i gymgarderoben: Leona er en transjente. Hun er en jente født med guttekropp, og mange i klassen syns det er helt forferdelig at en «gutt» har fått lov til å være inne i jentegarderoben. Også Malin føler seg lurt, og i et avgjørende øyeblikk svikter hun sin nye venninne. Hun må gjennom en indre kamp for å finne styrke til å «være en løve», og forsvare Leona foran resten av klassen.

I dette forfattermøtet vil forfatteren starte med å lese høyt fra romanen. Etter opplesningen belyses temaet kjønnsidentitet mer generelt. Hva vil det si å være en transperson? Hvorfor er det stadig flere som definerer seg som transpersoner? Og hvor mange forskjellige kjønnsidentiteter finnes? Hele veien oppfordrer forfatteren elevene til å komme med innspill og spørsmål, og slik styrer de selv litt av innholdet denne tiden: ulike temaer kan belyses, avhengig av hva de lurer på.

Etter at klassen har snakket om ulike kjønnsidentiteter, er det også lagt inn en gruppediskusjon der elevene diskuterer til og til, eller det som er mest praktisk i forhold til hvordan de sitter. Spørsmålet her gjelder kjønnsuttrykk generelt, og hvordan det definerer oss i andres øyne. En anonym 14-åring skrev et innlegg til Si; D i Aftenposten: «Jeg er en jente som kler meg i gutteklær og liker gutteting. Er jeg født i feil kropp? » Hva tenker elvene selv om dette?

Avslutningsvis vil forfatteren lese videre fra romanen. Hvis klassen skulle ha lest «Vi skulle vært løver» tidligere, kan hun i stedet lese fra oppfølgeren, «Jeg er Leona». Det bør helst avtales på forhånd.

Forfatteren forteller også elevene hvordan hun fikk ideen til denne romanen. Og hun svarer gjerne på mer generelle «forfatterspørsmål», hvis klassen / læreren ønsker det.

Om forfatteren

Line Baugstø (f. 1961) debuterte som forfatter i 1986 med romanen «Reise i gult lys». Siden den tid har hun gitt ut en lang rekke bøker for både barn, ungdom og voksne – romaner, noveller, dramatikk, sakprosa og lettlestbøker for de yngste leserne.

Både romanen «Vi skulle vært løver», som kom i 2018, og oppfølgeren «Jeg er Leona» fra 2020, har fått mye oppmerksomhet. «Jeg er Leona» vant Kulturdepartementets Litteraturpris for barne- og ungdomslitteratur, 2020.