• Foto: Helene Torp Dahl

Kunstarter i samspill
9. – Vg3. trinn

Vi er alle på veg heim
Valgfri produksjon - flerspråklig interaktivt fortellerkunst

1 t 30 min
    Opprigg:
    Nedrigg:

Dikter poet og scenekunstner Jeaninne M Harrysson og musiker Shwan Wahed har et flerspråklig interaktivt fortellerkurs, med tekster på nynorsk og bokmål, som ender i en fortelling sammen med elevene.

Vi er alle på veg heim er forestilling og verksted i ett. Elevene gjør noen enkle skriveoppgaver som resulterer i, uten at elevene skal vite om det, en poesifremførelse. Produksjonen består av opptredener av tekster på både nynorsk og bokmål akkompagnert av Shwan på od. Hvor er hjem? Hva er hjem? Hvem er hjem? Dette er temaene vi sammen forsker i. Produksjonen kan i betraktes som en introduksjon til formidling og fortelling. Elevene lærer å utvikle tekst skriftlig og introduseres for noen teknikker som Jeaninne har utviklet i løpet av åtte år som profesjonell muntlig forteller. Målet er at elevenes tekster formidles på en levende og mesterlig måte. Verkstedet er inkluderende og elevene engasjeres fra første stund. Elevene vil oppdage at dette blir en forestilling som de får en mer og mer aktiv rolle i.

Elevene får oppleve oss som scenekunstnere, får opplæring i å selv uttrykke seg kreativt gjennom poesi og tekst og til slutt opptrer de sammen med oss i en felles versjon av Vi er alle på veg heim. Hver klasse vil være med å forme sin lille unike versjon.

Gjennom pest og kolera, karantener og corona har den muntlige fortellingen alltid overlevd. Vi er alle på veg heim og den nynorske diktsamlingen Alt godt som enno ventar skal være som en ‘lommelykt’ som elevene får, slik at de selv kan være lyset i enden av tunnelen.

Utøvere

Jeaninne Masika Harrysson, forfatter, poet, scenekunstner

Shwan Wahed, musiker, scenekunstner

Om utøverne

Jeaninne M. Harrysson (26) er en forfatter, poet, muntlig forteller og tidligere Oslomester i Slam Poesi, med opptredner av egenkomponerte poesistykker både i Norge og internasjonalt. Hun støttes av Den mangfoldige scenen/ Nynorskens hus i videreutviklingen av kunstneriske arbeid, både på og utenfor scenerommet. Der forsker hun på poesi og spoken word i et bredere og tverrfaglig performansuttrykk.

Shwan Wahed er musikar, kunstnar og pedagog. Han har i fleire år jobba med kulturtilbod på transitt- og asylmottak. Shwan vaks opp i Irak og bur no i Oslo. Han har vore instruktør i Den mangfaldige scenen.

J. M. Harrysson, Den mangfaldige scenen , DKS i Oslo