Vg1. – Vg3. trinn

Verdenskysset
Valgfri produksjon, konsertforedrag med innslag av film

Opprigg: 1 t

Spilles i gymsal eller aula. Trenger scenestørrelse: 5 x 5 meter

• Kontakt utøver

Eivind Henjum
    eivind.henjum@gmail.com
    98812368

Verdenskysset er et konsert-foredrag om filmkyssets våte historie, fortalt ved hjelp av historisk filmmateriale, egenkomponert musikk og skreddersydde animasjoner. Forestillingen kaster et lystbetont og skjevt blikk på de forskjellige kreftene som utgjør ryggraden i vestens audiovisuelle dannelse. Verdenskysset kan fremføres i både foredrags-, konsert og kinosettinger.

Forestillingen er laget ut i fra en ide om å gi sitt publikum en lystbetont og fabulerende inngang til filmhistorien generelt og sensurens innvirkning på filmspråket spesielt.

• Forestillingen har undertittelen «Filmkyssets våte historie», og bruker filmkysset som brekkstang for å reflektere over sammenhenger mellom filmmediets fremstillinger av seksualitet, sensur og samfunn.
  • Den heteronormative seksualitetens favntak på film-mediet er gammelt som mediet selv. Et refleksivt forhold til dette, og et åpent forhold til alternative seksualiteter er utrolig viktig for prosjektets målgruppe såvel som prosjektets aktører.
  • På tross av en tilsynelatende demokratisering av filmproduksjon, ser vi ingen tegn i tiden på at disse språkformene er blitt mindre toneangivende eller utoritære, og det fremstår derfor som en god ide å gjøre den yngre garden oppmerksom på at også mediespråkformene har sin historie, og at ikke alt som er film, bare er på liksom.

Verdenskysset er skrevet for ungdomsskole og videregående trinn, men har også et liv utenfor skolene. Verdenskysset er eksempelvis spilt for Tønsberg Biliotek og Peleton Oslo.

Produsert av:

Kyrre Bjørkås og Akershus Fylkeskommune i 2015, med støtte fra Norsk Kulturråd, Film og Kino og DKS Akershus

Om utøverne:

Tekst, ide og video: Kyrre Bjørkås
Animasjon: Kristian Pedersen
Komposisjon, programmering og lys: Jørgen Skjulstad
Komposisjon: Eivind Henjum

Torgny Knutson Amdam er en norsk artist, komponist, og medieviter. Han er født og oppvokst på Kjelsås i Oslo og var vokalist og grunnlegger av bandet Amulet (1993–2007). Amdam startet sin karriere som vokalist i hardcore-bandene S.Y.F og Onward(1989–93). Han var en del av prosjektet Black Diamond Brigade (2003).

Jørgen Skjulstad, aka Center of the Universe, er norsk låtskriver, musiker og multi-instrumentalist. Skjulstad er også kjent som grunnlegger av det uavhengige plateselskapet Metronomicon Audio. I Verdenskysset skal han bidra med musikalsk research og komposisjon, og være med på utøversiden.

Eivind Henjum er musiker og komponist med base i Berlin og utdannet ved Musikkvitenskap på UiO. Han har i mange år reist land og strand rundt med synther, basser og trommemaskiner under navnet Sprutbass, og spilt på festivaler som Roskilde, Slottsfjell og Øya og gitt ut musikk på mange forskjellige plateselskap, bla Dødpop og Ninja Tune.

Animatør Kristian Pedersen er spesielt kjent for sitt prisbelønte arbeid med poesifilmer for forlaget Gasspedal, men har også
jobbet med en rekke teaterproduksjoner.

Samfunnsfag
    Spill- og media påvirkning