Vg1. – Vg3. trinn

Tusen knapper og fire strenger
Valgfri Vg1-3 - Konsert på skolen - Folkemusikk fra hjertet av Balkan

Folkemusikk til dans og fest, eller som en rolig og vakker følelse har i århundrer blitt utviklet og finpusset i samarbeid med publikum. Det gjør tradisjonsmusikk spesiell og gir den et fortrinn i møte med mennesker. Almir Meskovic er født i Bosnia og Daniel  Lazar er født i Serbia. De har vokst opp med folkemusikk i hjertet av Balkan, der musikk og kulturer fra hele verden møtes og brytes. Musikken har overlevd kriger.

Det var i Norge Almir Meskovic og Daniel Lazar ble kjent med hverandre, og her utviklet de et eget uttrykk som får det vakreste ut av trekkspill og fele, med triks og inspirasjon fra alle tidsepoker. En musikk som fenger og driver. Med sine røtter fra Balkan iblandet skandinaviske elementer, har denne duoen et helt spesielt særpreg. De blander et stort spekter av stilarter og sjangre, alt fra balkanske rytmer og russiske folketoner, til Mozart og sigøynermusikk. De utfører denne magien på akkordeon og fiolin, også kjent som trekkspill og fele, som alltid har vært viktige instrumenter i all folkemusikk i Europa. Duoen har en tilstedeværelse som fanger oppmerksomheten til alle i rommet.

Før og etter konserten
Lenke til Itunes: Roots

Nettsider
Almir.no

Daniel-lazar.com

Almir Meskovic er bosnisk musiker bosatt i Norge som er i ferd med å etablere et internasjonalt omdømme som klassisk akkordeonist, både som solist og kammermusiker. Han er komponist og kan senest vise til et komplett verk skrevet for Akershus teater til barneforestillingen Klovneskrekk. Almir spiller, arrangererog komponere også musikk innen balkanrelaterte sjangere, som f.eks. Sevdah. Almirs eget orkester – The Kuraybers – har gjort suksess blant annet gjennom sitt samarbeid med den serbiske superstjernen Jelena Tomasevic. Han har også en rekke andre prosjekter som duoen Almir & Daniel. I tillegg har han i Norge samarbeidet med musikere/institusjoner som KORK, Oslo Filharmonien, Nationaltheatret, Nordland teater, Festspillene i Bergen, komponist Kjell Habbestad, Silje Nergaard, Yaakov Rubinstein, Arc Music. Almir Meskovic er utdannet ved Norges Musikkhøgskole (2014).

Daniel Lazar er serbisk fiolinist med rumenske røtter, og startet sin musikalske reise som 4-åringen da hans bestefar som var en stor folkemusikkfiolinist oppdaget hans musikalske talent. Med sin fryktløse holdning og stor konkurranseånd, begynte han å delta på ulike folkemusikk- og klassiske konkurranser, med stor suksess både innenlands og internasjonalt. Gjennom studier i klassisk musikk, fortsatte han å utvikle sin kunnskap og store lidenskap for folkemusikk fra Balkan. På den tiden, utførte han ofte med sin bestefar på forskjellige tv- og radioprogrammer. Lazar studerte utøvende klassisk musikk ved Fakultetet for Musikk Kunst i Beograd, og har en  master i samme stilart fra Norges musikkhøgskole i Oslo.

Hittil i sitt karriere, har han over 1000 opptredener i land som: Serbia, Romania, Kroatia,Bosnia & Hercegovina, Norge, Sverige, Frankrike, Belgia, Østerrike, Tyskland, Sveits,Israel, Polen, Nederland og Italia. Han var så heldig til å jobbe med kjente artister som: Gheorghe Zamfir, Silje Nergaard, Daniel Herskedal, Helge Norbakken, Steinar Ofsdal, Ernest Bango, Lelo Nika, Jovan Pavlovic, osv.

Daniel er en av de få gjenværende fiolinistene som spiller og pleier en spesiell slags rumensk musikalsk stil, «Doina», som er under beskyttelse av UNESCO,  og som kom på «Unescos Immaterielle kulturarv liste», sammen med stiler som argentinsk tango,portugisisk fado, og spansk flamenco.

Almir Meskovic og Daniel Lazar

I samarbeid med Sampsill – International music network