• Foto: Håvard Fossum/Medieoperatørene

Tungeskjærerne (Valgfri produksjon)
Filmvisning og møte med regissør

DKS

1 t 40 min
    Opprigg:
    Nedrigg:

De laveste trinnene får visning på skolen,
    de høyeste får visning på kino.

Har dere ønsker for visningsarena, skriv det inn i kommentarfeltet ved påmelding.

Små barn, store kniver. I Nord-Norge er det fortsatt liv i en gammel tradisjon, nemlig torsketungeskjæring. Barn fra 5-års alderen svinger knivene på kaia, og tjener sine egne lommepenger.

Ytterst i Vesterålen finner vi barn helt ned i fem år på jobb som torsketungeskjærere. En tradisjon som fortsatt er viktig for å rekruttere til fiskeryrket. Miljøet rundt det årlige torskefisket rammer inn historien om byjenta Ylva (9) som i vinterferien drar for å besøke mormor, morfar og den allerede erfarne tungeskjæreren Tobias (11). De to ble kjent forrige vinter og nå skal Ylva prøve seg som tungeskjærer selv. Regissøren skildrer et røft og direkte, men samtidig varmt og humørfylt miljø hvor barn jobber, får ansvar og inkluderes på lik linje med de voksne.

«En feel good-perle av de sjeldne» – Nordlys
«De heldige ungene som får lov å lære seg mestring, samarbeid, verdien av arbeid og tilknytning til fiskeriene fra de er knøttsmå» (…) Her er det bare å sette opp skolevisninger over hele landet.» iTromsø
«Stemningsfullt og energisk om tradisjoner og nye bånd.» – DN

Etter filmen snakker regissøren om tungeskjæring, kystkultur og hvordan det er for barn å arbeide og tjene penger.

Regissør
Solveig Melkeraaen