• Foto: Eskil Johnsen

Scenekunst

To hjem
Valgfri produksjon. NB! MINIMUM 4 KLASSER

Jenta i «To Hjem» opplever at foreldrene ikke skal bo sammen lenger, og at hun selv skal bo i to hjem. Er det å bo annenhver uke hos hver av foreldrene rettferdig og er rettferdighet egentlig viktig når barna må flytte mellom foreldrene? Hva er best for hvem?

”Rettferdighetseksperimentet. Det kaller stykkets to skilsmissebarn hverdagen de selv er en del av. Halvparten av tiden bor de hos mor og halvparten hos far. Nøklene dingler rundt halsen, mens bagen de drar fra hjem til hjem gir belastningsskader på både sjel og rygg.“ (Per Christian Selmer-Anderssen Aftenposten, 2017).

I 2018 ble 21 000 par skilt eller separert i Norge, og 25 000 barn fikk delt bosted. Ett av fire barn i Norge har foreldre som ikke bor sammen. Stadig flere foreldre organiserer det slik at ungene må flytte mellom seg. Delt bosted er noe mange barn synes er vanskelig å ta opp fordi de er redde for å såre en av foreldrene.

Toril Solvang og Birgit Nordby har i mange år engasjert seg i denne problematikken og ønsker å gi barna en stemme. De begynte å snakke med ungdommer, for å finne ut hvordan ungdommene selv setter ord på sine opplevelser av foreldrenes brudd og det å bo i to hjem. De har samarbeidet med ROBUST som er Kirkens Bymisjons tilbud til unge som trenger noen å snakke med når de opplever utfordringer og konflikter.

Denne forestillingen er ikke en sann historie, men den er inspirert av praten med ungdommene. Forestillingen har mye humor og håp.

Siden To Hjem ble spilt på Sentralen høsten 2017 har den spilt på Trikkestallen, Rommen Scene samt på turne på ungdomsskoler i Hedmark og SAND festivalen til stor begeistring fra ungdom, voksne og kritikere.

“To Hjem tar kompromissløst barnas parti. Den er teater på sitt beste.” skrev Aftenposten i sin anmeldelse og ga terningkast 5.

Ungdom som har sett forestillingen har sagt:

”Det er akkurat sånn jeg har det” og ”Når jeg ser forestillingen blir jeg stolt over det jeg har opplevd.”

Manus og regi: Toril Solvang

Etter en ide av: Birgit Nordby

Produsent: Tigerstadsteatret/Nordby Produksjoner

Tekniker/lysdesigner: Kristjan Belgau

Koreograf: Maja Roel

Komponist: Julian Skar

På scenen: Andrea Vik, Henrik Hoff Vaagen,Birgit Nordby, Martin Karelius Østensen

Nordby Produksjoner i samarbeid med Tigerstadsteatret

Viktig informasjon

• Skolen må melde på minimum 3 klasser.
  • Det kan spilles 2 forestillinger samme dag etter avtale mellom kompani og skole.

Merknad om rom

Spilles på gulv eller scene i gymsal eller annet stort fellesrom uten gjennomgang.

Bredde: 8 m, dydbe 10 m, høyde minst 4,5 m

Publikumsplassering

Publikum sitter på stoler frontalt mot scenen. Det kan være en rekke med benker og matter foran.

Behov for bærehjelp

Ja, gjerne 4 personer.