• Foto: Barokk Boreal

Kulturarv
9. – Vg3. trinn

Ti bud
Valgfri produksjon - Petter Dass' ti bud formidlet gjennom barokkmusikk og kortspill. NB! Meld på flere klasser fra samme skole til samme dag. Påmelding 21. aug.

Spilleareal: ca. 6×8 meter. Forestillinga kan spilles på mindre plass med forenklet scenisk uttrykk.
    Publikum plasseres i halvsirkel omkring scenegulvet.

Musikerne i Barokk Boreal feier inn på skolen med spill, dans og påfunn, og spiller Ti bud – med sanger laget av Petter Dass. De serverer alle de ti budene krydret med fengende musikk og sceniske tablåer. Elevene er med og bestemmer rekkefølgen ved hjelp av kortspillet Svarte-Petter.

De ti bud har vært viktige leveregler gjennom noen tusen år, og er det fortsatt for mange mennesker. Fra 1500-tallet og noe inn på 1700-tallet var det mange som laget sanger over budene. De ti budsangene til Petter Dass er et høydepunkt blant disse. Visste du at budsangene var en del av det som regnes Norges første barnebok?

Petter Dass’ ti budsanger innleder Katekismesangene, en bok med 48 sanger ferdig i 1698 og utgitt i 1715. Den retter seg mot barn og unge og ble brukt i leseopplæringen. Boka ble trykt opp igjen mange ganger, og er en av Danmark-Norges mest utbredte på 1700-tallet.

Petter Dass-sangene ble godt likt, blant annet fordi han øste av 1600-tallets mest populære melodier. Barokk Boreal framfører de ti bud på melodiene Petter Dass brukte når han oversatte budene til vers og viser. Melodiene har musikerne funnet i skriftlige kilder fra 1600-tallet og i folkelig overlevering.

Medvirkende

Baokk Boreal er Øyonn Groven Myhren (folkesang), Cathrine Bothner-By (barokksang), Vegar Vårdal (fele, hardingfele, bratsj) og Ulrik Gaston Larsen (barokkgitar).

Barokk Boreal formidler norsk kulturarv i et kunstnerisk uttrykk. De fire musikerne leter opp vise- og dansemelodier som er dokumentert både i barokken (1600-1750) og i folketradisjonen og veksler og vever. De utvikler frodige, helstøpte musikkforestillinger med gjennomslagskraft og snert.

DKS Nordland ved Steinar Pleim Johansen og Barokk Boreal.

I samarbeid med

Petter Dass-museet ved formidlingssjef Johanne Markvoll.

Forberedelse

Forbered gjerne elevene til forestillingen med øvrig undervisning om Petter Dass og den barokke perioden på de studieretninger og klassetrinn hvor dette er pensum. I lærerveiledningen finner du mer informasjon, ressurser, og forslag til oppgaver før og etter forestillingen. Anbefaler spesielt å se filmene på side 1.
Læreveiledningen er utviklet av Petter Dass-museet.

Lærerveiledning og forslag til oppgaver

Musikk, KRLE, norsk, historie, kulturarv, barokken