Litteratur
8. – Vg3. trinn

Third Culture Kids
Valgfri produksjon - Foredrag og forfattermøte. Påmelding 15. aug og 5. okt

 • Hvor
  På skolen
 • Hvor mange

  Maks. 200 elever

 • Hvor lenge

  45 min
  Opprigg: 5 min
  Nedrigg: 5 min

 • Annen informasjon
 • Kontakt utøver

  Aon Raza Naqvi
  post@aonraza.no

Third Culture Kids er en håndbok, en kollektiv selvbiografi og en plattform – en bok om å vokse opp mellom kulturer. I antologien deler 30 mennesker sine historier, bekjennelser, kunstuttrykk og kloke ord som til sammen skaper et portrett av et flerkulturelt Norge. Prosjektet er initiert og formidles av Aon Raza Naqvi. 

Third Culture Kids (TCK) er barn og unge som vokser opp mellom kulturer. Begrepet ble først brukt av forskerne John og Ruth Useem i 1950-årene, om barna til amerikanske borgere som bodde i utlandet. Ruth Useem beskrev mennesker som opplevde ulike standarder for mellommenneskelig atferd, arbeidsrelaterte normer, koder for livsstil, perspektiver og kommunikasjon. Hun mente de erfaringene skapte en ny kulturell gruppe. En tredje gruppe. Opprinnelig er begrepet brukt om misjonær og diplomatbarn, som flytter rundt med foreldrene til de ulike landene de opererer i. I dag brukes begrepet om barna til innvandrere i vesten, men det handler fortsatt om å vokse opp i en annen kultur enn sine foreldre.

Kall gjerne bokprosjektet for «rebranding» av flerkultur i Norge. For hittil har historiene om flerkultur stort sett handlet om negative livsforhold, dødelig kulturkræsj, slang og kriminalitet. Målet med boken er å utvide narrativene som finnes om Third Culture Kids og bidra til å avlive fordommer, myter og stereotypier, og være et motargument til en ensidig fremstilling av nordmenn med litt mer melanin i huden – for kanskje er ikke alle undertrykt. Kall det en håndbok for neste generasjon, og en selvbiografi av generasjonene før dem. Kall det en plattform for viktige stemmer, der vi tar ordet selv, framfor å bli tolket eller feiltolket av andre.

Presentasjonen til Aon består av historiefortelling, tekstopplesing og refleksjon om det å vokse opp med flere kulturer. Et høyst relevant tema for dagens debattklima og oppvekst.

Medvirkende:
Aon Raza Naqvi har jobbet med kommunikasjon i de fleste mediegenrer; i norsk reklamebransje som digital kreatør, featurejournalist i A-magasinet, programleder for P3, forfatter og innholdsredaktør hos NRK Underholdning. For tiden jobber han med neste bok.

Deltakere i boken:
Michael Ray Vera Cruz Angeles  –  Jonis Josef – Fatimah Mahdi – Sandeep Singh – Leo Ajkic – Kamzy Gunaratnam – Marta Tveit – Chirag Rashmikant Patel – Mohammed Fadlabi – «Aisha» – Galvan Mehidi – Felipe Orellana Castro  – Tanita Saranya Landgraf – Philip Emilio Larrain – Aon Raza Naqvi – Kim Thanh Ngo – Sarah Zahid – Nora Ibrahim – Mohamed Chakiri – Iselin Shumba – Syed Sibte Hassan Naqvi – Lillian Halima Anderssen – Faten Mahdi Al-Hussaini – Arif Salum – Hamsika Premkumar – Andreas Delgado Haglund – Elnaz Gargari – Mona Berntsen – Zeshan Shakar

Sjekklister for DKS besøk


> Tilbake til oversikt over programmet

 • Faglig relevans

  Samfunnsfag, KRLE, demokrati og medborgerskap