• Foto: Nuten film

Sykkelfugl
Filmvisning og samtale med regissør - 1 skole per dag, 2 visninger per dag, 1 klasse per visning. Planlegg påmeldingen

Rom:
    Auditorium med gode visningsforhold for film

• Kontakt utøver

DKS:
    Ingebjør Westgaard
    ingebjor.westgaard@osloskolen.no
    960 91 831

«Sykkelfugl» er en film om Zahra (12) fra Afghanistan, som bor i et asylmottak i Norge sammen med familien sin. De har ventet lenge på et svar om de får bli i Norge, eller ikke.

Zahra har en drøm som hun gjerne vil realisere. Hun vil lære seg å sykle. Både broren og de norske venninnene hennes sykler, og skoleveien er lang. Men det viser seg å ikke bli så lett å gjennomføre drømmen. Foreldrene hennes liker ikke dette. De vil det beste for datteren sin og de vet at en syklende jente i Afghanistan står i fare for å få et dårlig rykte. Om de blir sendt tilbake og Zahra har lært å sykle i Norge, kan dette gjøre det vanskelig for henne. Men Zahra er en fighter.

«Sykkelfugl» er en film om å balansere mellom to kulturer.

Visning og samtale 45 min

Filmens varer i 15 min, og så blir det en samtale med regissør Kari Klyve-Skaug. Hun har lang erfraring med å formidle film for barn og unge.
Sykkelfugl er en film om å lære seg å balansere mellom to kulturer. Vi forteller en historie som pendler mellom det globale og det lokale, mellom det kollektive og det individuelle. Vi ønsker med film og samtale å utvide refleksjonen omkring hvem ”Den andre” er. Og vi ønsker å lære elevene mer om det å være filmskaper.

Bakgrunn for samtalen

Hvert år kommer det flere hundre barn og ungdom til Norge for å søke beskyttelse og asyl. Her får de livene satt på vent. I måneder og år lever de uten å vite om de får fortsette å bo i Norge, eller om de må reise igjen. Disse barna lever og vokser opp midt imellom kulturelle og religiøse koder og regler. Der i denne limboen må de leve livene sine, lære, gjøre erfaringer og utvikle seg, og samtidig være forberedt på at de kan bli returnert til hjemlandet de flyktet fra. Hovedpersonen i ”Sykkelfugl”, Zahra lever midt i dette. Hun er en aktiv og utforskende jente som kjemper for drømmene sine.
Filmen  har vært vist på skoleturneer for flere tusen skolelever i alle aldrer, i Frankrike, USA og Canada, og har vært utgangspunkt for mange reflekterende samtaler omkring det å leve i limbo.

Om filmen
Sykkelfugl er nylig tatt ut til å være en del av et filmprogram kuratert av Norsk Filminstitutt i samarbeid med Utenriksdepartementet.
Dette utvalget av norske filmer skal sendes til de fleste norske ambassader omkring i verden. Filmen har ellers vært invitert til internasjonale filmfestivaler i en rekke land. Filmen fikk en pris på Chicago Intenational Children’s Film Festival, og ble nominert for Japan Prize (Youth division), og for “Best Dramatic Short ” på Taiwan International Children’s Film Festival.

Regissører: Kari Klyve-Skaug og Odveig Klyve
Produksjon: NUTEN film AS