• Stumfilm med levende musikk og lyd. Foto: Geir Friestad, Norsk filminstitutt

• Geroge Méliès, Reisen til månen – verdens første science fiction-film

• Roald Amundsens sydpolsferd (1910-1912)

• Buster Keatons slapstick-komedie The Scarecrow

• Foto: Kristin Bolstad

• Foto: Ida Meyn, Norsk filminstitutt

Kunstarter i samspill

Stumfilmkonserten
8. trinn, fast produksjon - filmvisning og konsert på Cinemateket, forbehold om endringer

1. aug 2021: Grunnet oppussing av Cinemateket har vi dessverre ikke kapasitet til at alle skoler kan delta. Se skolens kulturprogram for tildeling 2021/22

Bli med på en kinoopplevelse helt utenom det vanlige! Opplev ekte stumfilmer – slik de var ment å vises!

Du får se fem klassikere fra filmens barndom. Filmene blir vist med levende lyd og musikk. Stumfilmpianist Kjetil Schjander Luhr fremfører musikken og komponist Kristin Bolstad lager stemningsskapende foley– og effektlyder. Forestillingen gir en leken introduksjon til hva stumfilm er og hvordan film ble spilt inn og vist før lydfilmen var oppfunnet. Du blir også kjent med noen berømte stumfilmstjerner. Viktige stikkord er filmhistorie, magi og slapstick.

Vi utforsker hvordan levende bilder, lyd og musikk virker sammen og påvirker opplevelsen vår av en film. Underveis forteller musikerne om hvordan de lager filmmusikken. På denne måten får du et direkte møte med stumfilmen som kunstform. Du får også et innblikk i filmhistorie og hvordan stumfilmmusikere tradisjonelt gikk fram for å tonesette filmer som ikke hadde lyd.

Teaser Stumfilmkonserten (nedlastbar fil)

Kjetil Schjander Luhr , stumfilmpianist
Kristin Bolstad, impromusiker og komponist

Cinemateket, Norsk filminstitutt