• Foto: Peter Haakonsen

Valgfri produksjon - Fortellerstund

Opprigg: 1 t

Rom
    Forestillingen er stedsspesifikk. I tett dialog med lærerne finner vi tre hyggelige kroker på skolen. Rommene må kunne lukkes og skjermes for lyd og forstyrrelser utenfra.
    Publikum skal sitte godt og kan gjerne ligge på matter. Vi har med puter.

Store for små er tre av verdenslitteraturens store klassikere tilrettelagt for barn og unge.

Du krøller deg sammen i godstolen, dras inn i fortellingen og glemmer tid og sted! Men veien til gode leseopplevelser kan være tung, og derfor er det fint med et vennlig lite dytt. Her er tre klassiske bokverk gjort om til muntlig fortelling som trollbinder elevene.

Fortellerne Sara Birgitte Øfsti, Tjodun Felland og Kristine Haugland tar med seg elevene inn i bøkenes magiske univers. Der møter de Hamlet (Shakespeare), Greven av Monte Cristo (Dumas) og Kamerat Napoleon (Orwell). Det handler om sjalusi, kjærlighet, hevn og revolusjon.

Fortellerne kommer til skolen med hver sin stålampe, en sekk med puter og pledd for å gjøre klart til tre ulike forestillinger som gjennomføres parallelt.

I samarbeid med lærerne finner vi tre hyggelige steder på skolen, som egner seg til fortellerstund. Det kan være alt fra bak scenen i gymsalen til et vanlig klasserom. Konseptet er svært fleksibelt og vi skreddersyr i møte med skolens rammer og behov.

Elevene, som på forhånd er fordelt på tre grupper,  samles til felles oppstart og loddtrekning av hvilke gruppe som skal få høre hvilke fortelling, før gruppene følger hver sin forteller.

Kristine Haugland har arbeidet med fysisk teater og fortellerkunst siden 2003. Bla med vært med De Eventyrlige Fabelfanter, Fabelakt, Norsk Fortellerforum, Andre Historier, Ung Fortellerscene og UPOLERT. Kristine arbeider hovedsakelig som utøvende scenekunstner og har turnert land og strand rundt med forestillinger for Dks.

Sara Birgitte Øfsti har vært utøvende forteller siden 1995. Hun har også undervist i Muntlig fortelling på HiOA, vært kunstnerisk leder for Fortellerfestivalen mm. Hun har turnert i DKS både for småtrinnet og videregående skoler. Hun er også høgskolelektor og prosjektleder på HiOA.

Tjodun Felland har jobbet som utøvende forteller siden 2003, og er med i fortellergruppa FabelAkt. Hun har turnert i DKS med forestillinger for barne- og ungdomsskole og i videregående. Hun jobber også med språkopplæring for voksne flyktninger.

Før og etter
En omfattende lærerveiledning, forslag til forarbeid, faktaark m.m. sendes til skolen i god tid. Det er opp til læreren om (og når) dette skal brukes.

Lærerveiledning
Kort videosnutt