• Foto: Film fra Sør-distribusjon

8. – Vg3. trinn

SONITA (Valgfri produksjon)
Valgfri produksjon - En film om å sloss for egen fremtid

Saga kino

2 t

Det er viktig at lærerne tar ansvar for egne elevgrupper under visningen – få elevene inn og ut av kinosalen i tide, og sørge for ro og orden.

Forutsetningene hennes er like dårlige som for afghanske jenter flest, og tvangsekteskapet er like rundt hjørnet grunnet familiens dårlige økonomi. Det hjelper heller ikke å bo illegalt i Iran, hvor det er ulovlig for jenter og kvinner å synge, når hennes største drøm er å bli rappestjerne. Men den 15 år gamle Sonita har bein i nesa, og gjennom egenkomponerte rappelåter uttrykker hun sin frustrasjon over det patriarkalske og kvinnefiendtlige samfunnet hun vokser opp i, og sitt opprør mot morens beslutning om å gifte henne bort.

Sonitas største drøm i livet er å drive med musikk. Kunne hun selv fått velge ville hun hatt Michael Jackson som far og Rihanna som mor. Virkeligheten er at familien er fattige flyktninger fra Afghanistan, og moren planlegger å gifte bort Sonita til en eldre mann for å sikre dem økonomisk. Det er vanskelig å finne større gap mellom drømmer og ambisjoner og de muligheter virkeligheten synes å tilby, men Sonita nekter å gi opp drømmen og slåss hun for en annen framtid enn den som virker skjebnebestemt for henne.

I dokumentarfilmen Sonita møter vi det kvinnelige svaret på Eminem i en gripende og engasjerende historie om ei jente som nekter å la seg kue. I et land der jenter ikke får opptre og rapmusikk er ulovlig kjemper hun seg frem med sine skarpladde rappelåter. En kamp som får hjertet til å gråte og bena til å danse. Beholder Sonita friheten til å forfølge sin drøm?

Til filmen følger studieark med engasjerende oppgaver på temaer som jenters rettigheter og tvangsekteskap, samt dokumentarfilmens sjangertrekk, dens virkemidler og dens påvirkningskraft.

Per Eirik Gilsvik har lang og variert erfaring fra arbeid med barn og unge. Han har tidligere turnert skoler i hele Norge med elevmedvirkningsprosjektet SkoleProffene for Forandringsfabrikken, har jobbet som lærer og konsulent i Osloskolen og har flere års erfaring som filmformidler for Film fra Sør.

Stiftelsen Film fra Sør

Før og etter