Skygge – der fortellinger skapes
Valgfri produksjon - forfatterbesøk

Mellom lys og mørke finnes en kraft som kan inspirere til å lage gode fortellinger. I denne timen handler det om å bringe karakterer til liv, bygge stemning i en tekst og lage spenning i historier. Forfatteren tar utgangpunkt i eget arbeid, men bruker også eksempler fra litteratur, mytologi, vandresagn, film og dataspill.

Hvilken stemning en tekst vekker i oss er viktig. Hvordan kan vi bare med ord skape gåsehud? Hvordan kan vi male fram kontrastfylte bilder som suger oss fast?

I denne timen ser vi på bruk av lys og mørke for å bringe karakterer til liv, for å bygge stemningen i en tekst, og for å lage spenning i historien. Spenningen ligger ikke alltid i halshugget, men i bøddelens forhold til sitt offer.

For hvilke egenskaper skal vi gi en hovedperson for at det skal bli en god historie? Hva er det ved en fiktiv karakter som gjør at vi gidder å snu 350 sider i en bok, se sju sesonger av en tv-serie, høre 76 timer lydbok eller spille 100 timer dataspill – bare for å se hvordan det går?

Sjangermessig fokuserer vi på fantastisk litteratur (fantasy); dens røtter, historikk og plass i samtiden. Vampyrer, varulver, huldre og zombier; krefter mennesket har trodd på til alle tider som nå har fått stor plass i populærkulturen. Mange mener at disse figurene bare avspeiler menneskets mørkere sider.

Timen er lagt opp som et foredrag med dialog og en liten quiz.

Behov
Et stille, uforstyrret rom hvor det kan blendes noe (ikke helt, bare for å skape stemning). Mulighet for å vise bilder på skjerm. Lyd og nett. Auditorium er fint. Ikke scene.

Lise Forfang Grimnes er forfatter og kulturformidler. Hun jobber med forestillinger gjennom Den Kulturelle Skolesekken, kursvirksomhet rettet mot skole og ungdom, og i UPOLERT – et fortellerprosjekt hvor unge norsk-afghanere forteller livshistoriene sine. Hun har skrevet boka Kaoshjerte (2014) som hun fikk Kulturdepartementets debutantpris og Østfoldungdommens Kritikerpris for, samt oppfølgeren Blodskraft (2016).

Norsk
    Lese