• Foto: Mer Film

8. – Vg3. trinn

Skamløs ungdom
Valgfri vgs - Filmvisning og samtale om skam, æreskultur og det å vokse opp mellom to kulturer

Filmvisning av Hva vil folk si. Etter filmen blir det en samtale på scenen rundt filmens tema – skam, æreskultur og det å vokse opp mellom to kulturer.

16 år gamle Nisha lever et dobbeltliv. Hjemme med familien er hun en pakistansk datter, mens ute med venner er hun en vanlig norsk ungdomsjente. Når faren tar henne på fersken med kjæresten kolliderer hennes to verdener brutalt. For å sette et eksempel bestemmer foreldrene seg for å kidnappe Nisha og plassere henne hos slektninger i Pakistan. Her, i et land hun aldri har vært før, må Nisha tilpasse seg foreldrenes kultur.

Historien er inspirert av regissør Iram Haqs egne opplevelser gjennom ungdomstiden. Filmen er en rå, nyansert og gripende fortelling om ære, skam og det å slites mellom to kulturer.

Etter visningen blir det en samtale på scenen mellom filmformidler Per Eirik Gilsvik og Sofia N. Srour, en av medforfatterne av boken Skamløs. Sammen med blant andre regissør Iram Haq er Srour en av flere unge kvinner som har gått i bresjen for og definerer seg bort i fra et skambegrep andre har forsøkt å påføre dem, å frigjøre seg fra uønskede æreskrav og sosial kontroll.
Samtalen vil også åpne for meninger og innspill fra salen gjennom utfordrende og engasjerende spørsmål til elevene.

I samarbeid med: Film fra Sør

Medvirkende:

Sofia N. Srour er aktiv blogger, tvitrer, spaltist for Dagsavisen og en av medforfatterne av boken Skamløs. Hun har særlig vært aktiv i samfunsdebatten rundt temaene skam og æreskultur.

Per Eirik Gilsvik er filmformidler for Stiftelsen Festivalkontoret. Han har i flere år formidlet film gjennom stiftelsens prosjekter i Den kulturelle skolesekken. Foruten om Den kulturelle skolesekken jobber han mye med film og debatt-arrangementer gjennom prosjektet Det Kritiske Rom.

Menneskerettigheter, barns rettigheter, kjønn og kjønnsroller, kulturmøter/-konflikter, likestilling, oppvekst/familie, religion, samfunn og individ, språk og uttrykksmåter, tenår/skole og seksualitet, vennskap/respekt.