• Foto: Lene Marie Fossen/Eivind Platou

• Foto: Lene Marie Fossen

Vg1. – Vg3. trinn

Selvportrett
Visning på skolen med regissørbesøk - 1 skole per dag, 2 visninger. Meld på flere klasser - Påmelding 5. okt

2 t

Helsesøster/Rådgiver
    Både lærer og helsesøster/rådgiver bør være til stede under visningen om noen skulle ønske å snakke med en de kjenner i etterkant.

• Kontakt utøver

DKS:
    Ingebjør Westgaard
    ingebjor.westgaard@ude.oslo.kommune.no

I «Selvportrett» får publikum et nært møte med fotokunstneren Lene Marie Fossen. Hun har hatt anoreksi fra hun var barn, og i filmen setter hun ord på hvorfor fotokunsten gir henne livshåp og hvordan den kan være nøkkelen til å bli frisk. Ungdommene får her møte en usedvanlig person i en rå og poetisk film som kan gi rom til å snakke om det som er vanskelig.

Filmen er et portrett av en kunstner og et portrett av en alvorlig sykdom. Lene Marie Fossen ble anerkjent som en fotograf i verdensklasse. Hun ønsket å eksponere skammen. Konfrontere sykdommen, bryte dens regler for å overleve.

Gjennom Lene Maries egne bilder vil vi få en unik tilgang til hvordan det er å leve med sykdommen. Bildene hennes er en viktig del av filmen, de er på vei ut i verden, kjente gallerier ønsker å stille dem ut. Lene Marie har alltid hatt en indre glød som hun skaper fra, uansett motgang. Det siste året endret dette seg.
22. oktober i 2019 døde Lene Marie av anoreksi. Hun rakk å se filmen ferdig. Sammen med foreldrene bestemte hun at filmen skulle lanseres etter planen, det var viktig for Lene Marie at hennes historie kunne bety noe for andre.

«Selvportrett» er en film om kunstens kraft, men den reiser også viktige spørsmål om hvilken behandling en som lider av alvorlig anoreksi trenger.
Etter filmvisningen kan elevene stille spørsmål og samtale med en av filmens regissører, Katja Høgset.

Merk! Dette kan være en sterk film å se, og noen elever kan det være feil å se filmen.

Film på skolen

I år viser vi noen filmer på skolen, og her praktisk informasjon om  «Selvportrett»
1 skole per dag, 2 visninger per dag

Krav til rom: Book rommet med en god, lyssterk projektor og bra lyd. Rommet må kunne mørklegges helt/delvis.
Antall elever: Det kommer an på rommet. Det må være 2 meter mellom hver kohort. 1 skole per dag, 2 visninger per dag.

Medvirkende

Katja Høgset har bachelorgrad i dokumentarfilmregi fra Høgskolen i Lillehammer og i Kultur- og samfunnsfag fra UiO. Hun regisserte dokumentaren ”Fengslet og forlatt” (NRK 2018), og har co-regi på kinodokumentaren «Selvportrett» (2020).
Hun har tidligere vist film gjennom DKS i Østfold og undervist ungdom i filmproduksjon.

Om filmen

Produsent: Margreth Olin og Lena Faye-Lund Sandvik, Speranza Film AS

Film og foto, samfunnsfag, helsefag, livsmestring