Vg1. – Vg3. trinn

Se meg!
Valgfri produksjon - en introduksjon til og et skriveverksted basert på Mary MacLanes forfatterskap

Hvem er vi, hvem ønsker vi å være, og hvordan framstiller vi oss selv?
”Se meg!” er en introduksjon til og et skriveverksted basert på Mary MacLanes forfatterskap.

Mary MacLane var en canadisk-amerikansk forfatter som levde fra 1881-1929. Hun skrev såkalt bekjennelseslitteratur, og skrivestilen hennes er direkte, uhemmet og ukonvensjonell. Da debutboken hennes The Story of Mary MacLane kom ut i 1902, ble den en nasjonal sensasjon. Men hun ble også latterliggjort i media, og oppfattet som en trussel mot den tradisjonelle kvinnerollen.

I dag har hun derimot fått en økende positiv oppmerksomhet. Hun har blitt kalt ”den første bloggeren” fordi hun deler tanker, følelser og indre råskap med verden. Hun ville være 100% ærlig, samtidig som hun også var seg besvisst at hun kunne spille ulike roller.
Hvem var den ”ekte” Mary MacLane? Finnes det en ”ekte” versjon av et menneske?
Dette er spørsmål som er interessante også ifht. dagens sosiale medier.
Hvilken side av seg seg vil man vise fram? Hva er ekte og hva er tilgjort? Og hvilke signaler sender det ut i verden?

Etter presentasjon av forfatteren/forfatterskapet og påfølgende diskusjon skal elevene få skrive fram ulike versjoner av seg selv i dagboksform.
Vi håper at elevene slik får fram ulike sider av seg selv, og at de får et spennende nytt møtepunkt mellom litteratur og deres egen hverdag.

Silje Aanes Fagerlund (f. 1978) er forfatter og oversetter, utdannet litteraturviter fra UiO og underviser ved Forfatterlinjen på Buskerud Folkehøyskole. Hun debuterte i 2016 med romanen Eneste (Cappelen Damm), og har oversatt bøkene Écrire, C’est tout og La Vie materielle av den franske forfatteren Marguerite Duras.

Siri Katinka Valdez (f.1983): er forfatter og kommende oversetter av Mary MacLanes debutbok og utdannet kunsthistoriker fra UiO. Hun debuterte i 2012 med korttekstsamlingen Det ble Bud, etter å ha vunnet Gyldendals nasjonale korttekst-konkurranse. Siri har vært skrivekurs-lærer for både barn og eldre i Oslo, og er tidligere redaktør for tidsskriftet Utflukt. Hun driver  også lese- og skriveselskapet Blomster & Bureau sammen med poet Aina Villanger (www.blomsterogbureau.com).

Silje og Siri har begge gått på Skrivekunstakademiet i Hordaland, og har et lengre samarbeid bak seg fra både fra Utflukt og Blomster & Bureau. Sammen har vi en lett/tung tilnærming til skrivefaget og komplementerer hverandre godt i våre ulike uttrykk, tematikker, stiler og stemmer.

Engelsk, norsk, litteratur, sosiale medier, identitet