• Foto: Storytelling Media AS

7. – Vg3. trinn

Sameblod
Valgfri produksjon - film på kino med innleder

Samiske Elle Marja prøver som andre jevnaldrende ungdommer å finne seg selv, samtidig som myndighetene på 1930-tallet har tvunget henne inn på kostskole der alt det samiske ved henne skal glemmes. Sammen med filmen kommer filmviter Lars Ole Kristiansen for å sette filmen inn i sammenheng.

14 år gamle Elle Marja bor sammen med mor, søster og besteforeldre i en lavvo, men sendes av gårde til kostskole sammen med lillesøsteren. Den lille skolestua hvor samebarna innlosjeres er full av uhyggelige oppdragelsesstrategier. Barna blir slått og inspisert av en rasebiologisk komité som tar mål av deres kranier og kroppsdeler, i tillegg til å tvunget til å snakke svensk.

Dette er en grusom del av Nordens historie som er viktig for alle å få med seg, og sjelden gjøres det bedre enn i Sameblod, som fikk terningkast 6 av Natt&Dag og 5 av Cinema, NRK P3 og Adresseavisen. Elevene får se den rørende, engasjerende og prisvinnende spillefilmen som NRKs anmelder beskrev slik: “Dette er en viktig film som virkelig anbefales. Både fordi den gir publikum noen velplasserte nesestyvere fra vår egen nære historie, og fordi Sameblod har noen universelle betraktninger om det å kjempe mot undertrykkelse og egen skamfølelse som gjør den brennaktuell på flere vis.”.

Sameblod innledes av filmviter Lars Ole Kristiansen.

Lars Ole Kristiansen er redaktør i filmmagasinet Montages. Utdannet filmviter fra Høgskolen i Lillehammer, der han underviser i perioder.

Produsent: Storytelling Media AS