• Foto: Indie Film

Vg1. – Vg3. trinn

Røverdatter
En annerledes far-datter film. Prat på scenekanten med regissøren.

Som liten lekte Sofia og faren sisten og pil-og bue, men også gjem ølflaska og løp fra taxi-regningen. “Røverdatter” er en ganske annerledes far-datter film om Sofia som forsøker å hjelpe pappaen sin inn på rehab, sånn at de kan ha et forhold igjen. I en til tider absurd, kaotisk og komplisert hverdag er strategien deres en god dose mørk humor.

Sofia er en ung filmskaper som bor i Oslo. Hun er ganske lik faren sin, de har samme humor, samme glimt i øyet og til dels samme temperament. Men hans temperament ble farlig, og fra hun var ti år bodde hun og moren i skjul på hemmelig adresse. Nå har Sofia og faren tatt opp igjen kontakten. Faren lever fortsatt et liv preget av rus og kriminalitet, mer innsatt i fengsel enn ikke. Hans store sorg er at han mistet Sofia. Sofias store håp er at hun som voksen kan hjelpe han på beina, så han kan bli en pappa igjen. “Røverdatter” er Sofia Haugans debutfilm.

Siden “Røverdatter” ble lansert våren 2018 har den vunnet flere priser, blant annet Amandaprisen og Osloprisen for beste dokumentar. Sofia har reist landet rundt og vist filmen for publikum, ungdom, studenter, fagfolk i NAV, rustjenester, kriminalomsorg og for politikere fra kommunenivå til Stortinget. Hennes unike fortelling fra en ung pårørendes perspektiv skaper større forståelse for en lite omtalt, men svært omfattende, problematikk.

Etter filmen møtes elevene og Sofia i salen til en samtale om filmen. Forbered gjerne spørsmål.

Sofia Haugan
Hun gikk ut fra regilinja på NISS i 2012 med fordypning i dokumentar. Eksamensfilmen Litt om min far som ble vist på Kortfilmfestivalen i Grimstad og på BIFF, og i 2018 kinodebuterte hun med dokumentaren Røverdatter som vant Amanda for beste dokumentar i Haugesund. Filmen fikk også publikumsprisen under Nordic/Docs, samt hederlig omtale under Göteborg Film Festival, hvor filmen hadde sin internasjonale premiere. Sofia jobber nå med nye prosjekter innenfor både dokumentar og fiksjon.

Indie Film v/Karianne Berge

Ressurser