• Foto: By Proxy

1 t 30 min
    Opprigg:
    Nedrigg:

Oss er en publikumsinkluderende teaterforestilling som handler om fellesskap og gruppedannelse. Om å være med og om å ikke være med. Om at fellesskap og samhold er deilig – så lenge man selv er inne i varmen.

Vi er menneskene. Vi blir født. Vi lever. Vi dør alene.

Mennesket er en sosial art, og vi organiserer oss i grupper. Disse gruppene er avgjørende for hvilken identitet vi har. De fleste gruppene er vi født inn i: Nasjonaliteten vår, kjønnet vårt, hudfargen vår, seksualiteten vår og klassetilhørigheten vår. Andre grupper velger vi basert på holdninger, og vi får nye holdninger gjennom gruppene vi er del av.

I Oss inviteres publikum inn i et midlertidige fellesskap. Her skal vi, både skuespillere og publikum, undersøke den sosiale identitet av oss som er tilstede. Det bliver fort pinlig, provoserende og hysterisk morsomt, når spillerne presenterer, utleverer og prikker til våre (ofte ubevisste) fordommer om andre mennesker. Hvordan dømmer og interagerer vi annerledes med mennesker, sett i forhold til deres kjønn, seksualitet og hudfarge?

På scenen møter vi den hvite mannen som så brennende gjerne vil si unnskyld for alt det drit han har gjort. Kvinnen derimot, vil faen meg snakke om likestilling NÅ. Og de homofile vil egentlig bare gjerne ha lov til å være – i fred.

I forestillingen Oss blir elevene aktivt del av forestillingen gjennom å hele veien ta stilling til fakta, påstander og ulike holdninger. Gjennom å tenne / slukke et lys med hver sin lysbryter, viser elevene meningene sine anonymt, samtidig som alle til en hver tid kan se hvor mange lys som er tente i rommet, og med det hvor mange som deler deres holdning til det ene eller det andre.

Medvirkende
David Jensen, Marthe Sofie Løkeland Eide, Anders Firing Aardal, Heiki Riipinen, Ylva Owren, Matias Askvik

by Proxy er en gruppe kunstnere som jobber kollektivt i fluktuerende (non)hierarkiske strukturer innenfor live art og teater. De skaper originale verker, primært uten instruktør, og har turnert sine forestillinger og undervist internasjonalt siden 2015 på steder som Münchner Kammerspiele, Black Box Teater Oslo, Avantgarden, BIT Teatergarasjen, Thalia Theater, Dansehallerne, DDSKS og Norwegian Theatre Academy. Gruppen begynte deres samarbeid med avgangsproduksjonen Stop Being Poor, som de vandt Körber Studio Junge Regie prisen for i 2015. Siden da har de en rekke nye forestillinger. I 2017-18 var de kunstneriske ledere av Teater Momentum, hvor forestillingen Oss ble til.

David Jensen

Før og etter