Det nasjonale mandatet
DKS er en del av skolens oppdrag, foregår i skoletida og skal, slik det står formulert i Stortingsmelding 8*:
- medverke til at elevar i skulen får eit profesjonelt kunst- og kulturtilbod
- leggje til rette for at elevar i skulen lettare skal få tilgang til, gjere seg kjende med og utvikle forståing for kunst- og kulturuttrykk av alle slag
- medverke til å utvikle ei heilskapleg innlemming av kunstnarlege og kulturelle uttrykk i realiseringa av skulen sine læringsmål
*Stortingsmelding nr. 8 (2007-2008): Kulturell skulesekk for framtida
Kulturtanken, nasjonal etat for Den kulturelle skolesekken
Kulturtanken – Den kulturelle skolesekken Norge har det nasjonale ansvaret for Den kulturelle skolesekken, og forvalter statlige midler til ordningen.
Slik skriver Kulturtanken i tildelingsbrevet: Den kulturelle skolesekken skal sikre et profesjonelt kunst – og kulturtilbud i skolen for barn og unge i hele landet, innenfor alle uttrykkene: film , kulturarv, litteratur , musikk , scenekunst og visuell kunst. Kulturtanken skal være en nasjonal koordinerende instans for utvikling av kvalitet og samarbeid i ordningen, og skal bidra til at tilbudene samspiller med skolens læreplaner, og til å utvikle felles forståelse og engasjement mellom kunst – , kultur – og skolesektor.
Kulturtanken fordeler spillemidlene til alle tilskuddsmottakere. Midlene skal brukes i tråd med mål og prinsipper for ordningen som vedtatt i St.meld. nr . 38 ( 2002 –- 200 3) Den kulturelle skulesekken og St.meld. nr . 8 (2007 – 2008) Kulturell skulesekk for framtida.
Oslo – modellen
Program tilrettelagt av DKS Oslo
Faste produksjoner grunnskolen – den kulturelle grunnmuren
Faste produksjoner sikrer alle elever en kulturell grunnmur, uavhengig av skolens geografiske beliggenhet, lærernes preferanser eller annet. Elevene møter i løpet av de første ti årene på skolen alle kulturuttrykk, både på skolen og på byens kulturinstitusjoner.
Valgfrie produksjoner grunn- og videregående skole – forankring og relevans
Alle elever kan delta på valgfrie produksjoner, som klassene meldes på til. Her er det læreren som velger i en meny av produksjoner, og slik får læreren innflytelse på elevenes kulturprogram og kan bidra til å sikre møter med høy relevans. Læreren står selvsagt fritt til involvere elevene i valg av produksjoner.
Verksteder for grunnskolen – fordypning
Programmet tilbyr noen verksteder over en eller flere dager som lærer søker om å få til klassen sin. Verkstedene gir anledning til å gå mer i dybden og jobbe med estetiske læringsprosesser sammen med profesjonelle aktører.
Skolens eget DKS
Bonusproduksjoner – medbestemmelse
Skolens lærere, og eventuelt elever i samarbeid med lærer, kan selv finne frem til en kulturopplevelse og søke om midler til å dekke gjennomføringskostnadene.
SKUP – elevaktiv læring og utviklingsprosjekt for skolen
SKUP er kulturutviklingsprosjekter knyttet til skolens faglige og/eller sosiale arbeid og benytter kunst og kultur som metode.