• Foto Elen Sonja Klouman

Scenekunst

Om bare Lyseblå kunne bli superhelt
Valgfri produksjon - forestililng på skolen

Opprigg: 2 t
    Nedrigg: 1 t 30 min

• Kontakt utøver

Skuespiller og kontaktperson på turné:
    Morten Anda Berg
    mortenandaberg@gmail.com
    92829273

Katja Brita Lindeberg
    lindebergkatja@gmail.com
    41031732

Tenk om man kunne være en superhelt i en superheltverden i en annen himmelgalakse. Man var uovervinnelig. En som ingen kunne gjøre noe vondt.

I ”Om bare Lyseblå kunne bli superhelt” møter du Lyseblå. Han er redd, men det er det ingen som vet. I skolegården står han ofte alene. Han får ikke være med når de andre guttene spiller fotball, fordi han er for dårlig. Han får heller ikke være med når de leker superhelter, for Lyseblå liker jo bamser og gråter bestandig. Noen ganger ødelegger han for de andre barna når de leker. Så bråker han i timene og plager de som er pingler. Det er bedre enn å bli mobba selv. Lærerne tørr han ikke snakke med, og mamma og pappa blir så lei seg. Innerst inne drømmer Lyseblå om å være en superhelt slik at lærerne og de andre ungene skal se at han også får til noe og ikke bare er en pyse og en liten dott i universet. En superhelt gir aldri opp!

Katja Brita Lindeberg redefinerer det blå gutteuniverset i barneforestillingen «Om bare Lyseblå kunne bli superhelt». Hun retter blikket mot forventningene vi møter små gutter med, i alt dets superheltfokus og idrettsstjernedyrking. Hva er spillereglene, og hva skjer med dem som ikke klarer å spille med? Hva er det som gjør at noen faller utenom? Hva er det som gjør at klovnen Lyseblå, mislykkes i å være gutt?

Utøver
MORTEN ADNDA BERG (skuespiller)
Morten Anda Berg er utdannet skuespiller fra Høgskolen i Nord-Trøndelag, hvor han uteksaminerte i 2012. Etter endt utdanning dro han ut på en verdensomspennende turné med det franske teaterkompaniet Compagnie Philippe Genty og forestillingen ”Forget me not”. Turneen varte i 3 år og forestillingen ble nominert til teaterprisen Palmarés du Thèâtre (etterfølgeren til Moliéreprisen) i 2013.

Morten har i ettertid jobbet på Barneteateret vårt i to produksjoner og gjort egne prosjekter. Nå alternere han med Dagfinn Tutturen i rollen som Lyseblå.

KATJA BRITA LINDEBERG (regissør) er kunstnerisk leder for Katja Brita Lindeberg Produksjoner. Hun studerte hos den kanadiske klovnepedagogen Sue Morrison før hun tok sin mastergrad i fysisk komedie ved Stockholm Dramatiska högskola i 2011. Katja Brita Lindeberg Produksjoner har produsert forestillingene Klinsj (2011), Julie + Romeo (2013) og Om bare Lyseblå kunne bli superhelt (2015) i co-produksjon med Teaterhuset Avant Garden og Om bare Rosa kunne trylle (2011). Med disse prosjektene har Lindeberg etablert seg som en av de ledende scenekunstnerne i Norge innenfor teaterklovn. Hun får også oppmerksomhet internasjonalt for sin moderne klovneform som blander klovnemetodikk, teater- og performanceelementer.

Lindeberg søker gjennom prosjektene sine å utfordre samfunnskonstruksjoner og normer gjennom et lekent scenespråk i skjæringspunktet mellom latteren og alvoret. Forestillingene hennes er ofte svært interaktive, med et direkte samspillet mellom publikum og skuespiller på scenen. For tilfelle er hun i gang med to nye scenekunstprosjekter i 2018/2019 der hun beveger seg bort fra klovnen mot en scenekunstform med utgangspunkt i det ikke-fiksjonelle, der grensen mellom fiksjonen og virkeligheten er overlappende. Lindeberg ble og er tildelt Statens kunstnerstipend for perioden 2013 – 2015 og 2018 – 2019 og var i 2016 Fylkeskunstner i Sør Trøndelag fylke.

Co produsert av Teaterhuset Avant Garden

Ide/konsept: Katja Brita Lindeberg
Regi: Katja Brita Lindeberg
Morten Anda Berg
Komponist: Martin Mulholland
Lysdesign: Eirik Brenne Torsethaugen
Kostymedesign: Thale Kvam Olsen
Rekvisitter: Thale Kvam Olsen og Katja Brita Lindeberg
Scenografi: Ørjan Wiklund
Produsent: Ane Wennervold
Øye utenifra: Kjersti Haugen
Stemmer på lydspor: Ylva Kristin Teigseth og
Gard Kristian Teigseth
Co-produsent: Teaterhuset Avant Garden
Støttet av: Spenn.no, Norsk kulturråd (Kunstløftet og Fri scenekunst), Fond for lyd og bilde, Fond for utøvende kunstnere, Fond for frilansere, Trondheim kommune, Sør Trøndelag fylkeskommune, Norsk skuespillersenter og Seanse.

Bærehjelp
4 stykker

Romkrav
Blending er svært viktig da scener i forestillingen er avhengige av et mørt rom
4 x 16 amp strøm
Scenerom 8 x 8 x 4 meter

I gymsal plasseres elever på matte, benker og stoler.

Før og etter
Pedagogisk opplegg knytta til forestillingen Om bare Lyseblå kunne bli superhelt

Norsk, samfunnsfag, KRLE