• Foto: Fredrik Lubbe

Noriaki
Valgfri produksjon. Forestilling med musikk og diktopplesning - NB! Meld på minimum 2, helst 3, klasser på samme dag.

Et ryddet og romslig klasserom. Utøverne trenger ca 2 x 4 meter i eit rom. Ellers ingen forberedelser eller etterarbeid.

En meditativ kunstopplevelse med te, poesi og musikk. Noriaki er en japanskinspireret te-seremoni, en konsert og en diktopplesning, i ett! Forestillingen er en halvtime og inviterer elevene inn i en te-seremoni, med zen-inspirerte haikudikt, og meditativt musikalsk følge. Noriaki. Musiker Stian Omenås, billedkunstner Karin Augusta Nogva og forfatter Endre Ruset.

Stian, Karin og Endre har funnet sammen i en ny meditativ kunstforestilling med felles interesse og erfaringer fra Japansk Haiku-, musikk- og te-tradisjon. Med utgangspunkt i det moderne menneskets hektiske hverdag, ønsker vi å finne ro, fokus og en felles forståelse for menneskets natur. Gjennom denne forestillingen ønsker vi å ta oss selv og publikum med på en slik reise, der te-seremoni, poesi og musikk forenes i en og samme kunstopplevelse.

Karin lager og serverer te. Endre leser egne modernistiske Haiku-dikt fra boken, Noriaki (Flamme Forlag, 2017). Stian binder det hele sammen med sitt lydlandskap.

Målsetting og inspirasjon er estetikk som kunnskap, rituale, enkelhet, stillhet, renslighet, troverdighet, konsentrasjon, felleskap, tilstedeværelse, natur og råvarer.

Forestillingen er ikke gjennomført etter stram japansk tradisjon eller regler, men inspirert av dette og formet til vårt eget uttrykk.

Vi tror en meditativ forestilling for ungdom som dette er unikt og svært viktig. Hverdagen er meget hektisk. Familie, venner, fritidsaktiviteter, sosiale medier, tv med mer. Noriaki er et pusterom for elevene. De blir invitert inn til oss, setter seg ned, lytter, ser, lukter, føler, glemmer, drømmer – blir med på vår reise der tiden står stille. Sitter tett på utøverne. Vi er alle i samme rom, på samme plan – sittende på tepper på gulvet. Felleskapet står i sentrum. Teen vi serverer er natur-te, handplukket i norske skoger og fjell, som blåbærlyng og krekling.

For elevene: Haiku i Oslo

NB! Du må melde på tre klasser fra skolen samme dag.

Publikumsplassering
Noriaki aktørane sitter på gulvet på klasserommets langside. Elevene sitter på teppet framføre .
Video som forteller hva vi gjør – oppsett i rommet etc. Sjå video

Utøvere
Karin Augusta Nogva er kunstner, bosatt i Ålesund. Utdannet på Kunstakademiet og Kunsthøgskolen i Bergen, og Edinburgh College of Art. Hun er en del av Aggregat Kunstkollektiv og i 2016 vant ho Ålesund By ́s Kunstnerpris. Har en rekke utstillinger bak seg, og har studert Japansk Te-tradisjon med Tea Master i Japan. www.karinnogva.no

Endre Ruset er forfatter og skribent, bosatt i Oslo. Utdannet ved Skrivekursakademiet i Hordaland. Poesi-kritikker i Dagbladet og Morgenbladet. Nå aktuell med poesiprogrammet ”Ordet fanger” på NRK P2. Vært kunstnerisk rådgiver for Bjørnsonfestivalen, Ulvik Poesifestival og Litteraturfestivalen på Lillehammer. Gitt ut flere bøker, bl.a Haiku-samlingen ”Noriaki” (Flamme forlag 2017). Statens Kunstnerstipend 2018-2020.

Stian Omenås er musiker, komponist og dirigent, bosatt i Moss. Utdannet ved Jazzlinjen på NTNU i Trondheim og NMH i Oslo. Har gitt ut en rekke plater og turnert verden rundt som frilans musiker/komponist, bl.a med trioen Parallax. Vunnet flere priser, konsertanmelder i Moss Avis, og kunstnerisk rådgiver i nyMusikk Østfold. Spiller på en rekke asiatiske instrumenter etter tidligere reiser i Japan og Kina.
www.stianomenaas.com www.parallax.no