Scenekunst
Vg1. – Vg3. trinn

Nasjonalballettens Ildfuglen og Vårofferet – forbesøk
Valgfri produksjon - forbesøk og kveldsforestilling

Forbesøket er tredelt med et ballettverksted, en introduksjon til forestillingen og en omvisning.

Her får elevene innblikk i hvordan en stor teaterinstitusjon fungerer, i tillegg til en praktisk introduksjon til forestillingen, hvor de blir kjent med handlingen og selv får prøve å danse utdrag fra balletten.

Liam Scarlett har brakt nytt liv til Ildfuglens eventyrlige univers med sin koreografi for Nasjonalballetten: En sjel gjemt i et egg. En fugl med flammende fjær og evne til å forhekse andre. Et magisk rike, styrt av en trollmann og voktet av monstre. Blant alle eventyrfigurene finnes levende mennesker, som forelsker seg og må kjempe for sin kjærlighet. Men de forstår ikke alltid konsekvensene av det de gjør. Ildfuglen ble opprinnelig skapt av Ballets Russes, med koreograflegenden Michel Fokine og også denne gang til musikk av Stravinskij. Ildfuglens regnes som komponistens kunstneriske og kommersielle gjennombrudd. Liam Scarlett har tidligere skapt sin versjon Carmen og balletten Vespertine for Nasjonalballetten.

Balletten Vårofferet handler om livets syklus, oppvåkning, fysisk og åndelig utvikling, død og gjenfødelse. Nå får vi oppleve stykket i en helt ny og ny mektig versjon skapt av den prisbelønte norske koreografen Ina Christel Johannessen. Stravinskijs musikk til Vårofferet er et av de viktigste mesterstykkene fra det 20. århundret. Nesten 100 år etter at det ble urfremført, virker stykket fortsatt friskt og nyskapende. Musikk er inspirert av et hedensk russisk offerritual, der et stammefolk ofrer en ung jomfru til jorden, og vårens gud. Sist Ina Christel Johannessen koreograferte for Nasjonalballetten, kom Persephone krypende ut fra under 5 tonn jord spredd utover scenen i balletten Desolating Persephone.

Tider for forberedende besøk

Medvirkende – Nasjonalballetten og Operaorkestret
Produsent forestilling – Helle Sørbye Larsen
Produsent forbesøk – Gabrielle Tillson

Nasjonalballetten er Norges eneste klassisk baserte ballettkompani. Ved siden av klassiske verk som Svanesjøen, Tornerose og juletradisjonen Nøtteknekkeren har Nasjonalballetten et vidt repertoar som favner de internasjonale mesterne som Jiří Kylian, Nacho Duato, Sol León og Paul Lightfoot. Nasjonalballetten satser også på nye verk skapt spesielt for kompaniet av blant andre koreografer som Alexander Ekman, Liam Scarlett og huskoreografene Jo Strømgren og Alan Lucien Øyen.

Den Norske Opera & Ballett – Nasjonalballetten

Filosofi, litteratur, Musikk, dans og drama, regi, dramaturgi, scenografi, design