• Foto: Hedvig Biong/ Pablo Castilla

Valgfri produksjon - Fotografiverskted

5 t

Mørkerom
    Skolen forbereder et eller to mørkerom, med strømuttak og vask.
    Skru av automatiske lysbrytere. Rommet må være helt mørkt, vinduer kan dekkes til med svarte søppelsekker eller sølvpapir.

Er det mulig å ta selfier med en pappekse? Hvordan skapes et fotografi?

I løpet av en dag vil elevene få oppleve magien som oppstår i mørkerommet, lære å konstruere sine egne kameraer og fremkalle fotografier.

Kurset gir en praktisk innføring i fotografiets grunnleggende prinsipper. Elevene lærer å bygge sitt eget nålehullskamera, fotografere og fremkalle fotografier i mørkerommet.

Nålehullskameraet er en av de tidligste og enkleste fotokameraene; en lystett boks med et lite hull laget med en synål, hvor lyset kun slipper inn gjennom dette hullet og treffer fotopapiret direkte. Alle slags bokser kan brukes; tebokser, blikkbokser, pappesker, skoesker, kaffebokser.

Kurset starter med at elevene får se et camera obscura, og en samtale om fotografiet. Videre vil de konstruere sine egne kameraer. Etter lunsj samarbeider elevene i grupper og fotograferer hverandre eller seg selv med nålehullskameraene de har bygd, og fremkaller bildene i mørkerommet. Dagen avsluttes en felles gjennomgang hvor vi ser på fotografiene som har blitt produsert under kurset og diskuterer dem. Målsetning med kurset er å gi økt kunnskap om hva fotografi er og hvordan fotografi blir til, og videre skape refleksjon rundt eget forhold til fotografiet.

Hedvig Biong
Master i Kunst fra Kunstakademiet i Tromsø
Bachelor i fotografi fra Kunsthøgskolen i Bergen
Bachelor i Kunsthistorie fra Universitetet i Bergen

Pablo Castilla
Master i Kunst, fordypning i fotografi fra Kunstakademiet i Granada, Spania
Master i Dokumentarfilm, St Lukas, Belgia

Castilla og Biong driver “El Laboratorio” i Granada, Spania, et senter for analogt fotografi, historiske fotografiske prosesser og samtidskunst, hvor de begge underviser og arrangerer kurs i analogt fotografi.

Før og etter

Viktig forarbeid! Elevene tar med bokser som de vil bygge kamera av. Gjerne med lokk, og tykkere materialer som papp eller metall.  Alle slags bokser kan bli til kameraer; tebokser, blikkbokser, små pappesker, skoesker, kaffebokser.

Lærerveiledning (PDF)