• Mahmoud 1978, Somalia

2 t
    Opprigg:
    Nedrigg:

MEMORY ON THE HORIZON Studiofotografier – Somalia 1960 – 1980, fortidens familiealbum fra Somalia –  og utsikt til nye horisonter. Utstillingen gir oss rike muligheter til å drøfte og oppdage kulturell variasjon i fortid og nåtid på nye måter.

Elevene møter kunstneren og museumspedagog og opplever stemning, musikk og foto i utstillingen. Besøket vies god tid til spørsmål og samtaler om hva fotoene viser. Elevene deles i grupper. Hver gruppe presenteres for, eller velger et tema de kan være spesielt oppmerksomme på for å behandle i kunstverkstedet etter at de har studert utstillingen. Temaene dreier seg om historie, identitet, kultur og religion.

Gjennom personlige foto åpner det seg en bredere fortelling om historien i Somalia enn kanskje mange kjenner til i Norge i dag. En vibrerende, levende mote og musikkscene reflekteres i bildene og stemningen i utstillingen. Kunstner Liban Hussein har besøkt somaliske familier i Oslo, London, Mogadishu, Nairobi og kontakter i USA og fått låne fotografier fra deres familiealbum, foto som er tatt for 20-50 år siden. Resultatet er en utstilling med portretter av urbane familier, enkeltmennesker og vennegrupper.  De fleste fotoene er fra profesjonelle fotostudioer. Fotografiene ledsages av poetiske tekster, musikk, farger og mønstre inspirert av bildenes historie og samtid.

Etter omvisningen utforsker elevene utstillingen gjennom å lage en felles tredimensjonal collage. Materialet er foto fra magasiner, dagspresse og nettet, samt egne tegninger. Hver gruppe velger et tema: historie, mote, identitet, relasjoners betydning eller kjønnsroller for sitt bidrag. De veiledes og har ressurspersoner tilstede hele tiden. Til slutt presenterer hver gruppe sitt resultat for resten av klassen.

Produktet som alle elevene bidrar til er en versjon inspirert av Geoffrey Farmers kunstverk Leaves of Grass – bestående av utklipp fra ukepressen som er klebet opp på tynne pinner og montert tett i tett på en smal plattform som gresstrå. Effekten blir et fargerikt mangfold som skal vises i museets aktivitetssone: Kilden.

Om Kulturhistorisk museum

Her treffer elevene: Leban Hussein, BA fra Kunsthøyskolen i Oslo, også utdannet internasjonal markedsføring og ledelse fra Berkeley, Dahir Doni – kurator, musiker DJ, Azza N. Satti teater- og kunstpedagog som er på besøk Fra Nairobi, Kenya og Tone Cecilie Karlgård – museumslektor i sosialantropologi. Produsent er prosjektgruppen ved Kulturhistorisk museum i samarbeid med Bydel Søndre Nordstrand.