• Foto: Annar Bjørgli, Nasjonalmuseet

• Foto: Anne Elisabeth Sæter, DKS Oslo

Visuell kunst

Lyden av arkitektur
Fast produksjon 5. trinn - Lydvandring og samtale om arkitektur og byen på Arkitekturmuseet

Nasjonalmuseet - Arkitektur

1 t 40 min

VIKTIG: Opplegget foregår delvis utendørs og elevene må kle seg etter været.

Telefon Arkitekturmuseet: 22 63 52 93 (dersom dere kommer for sent eller ikke finner fram)

Hvor ofte lytter du til byen? I lydvandringen får elevene byens lyder og stemmer på øret, samtidig som de vandrer i gatene i Kvadraturen. Underveis får de oppgaver, øvelser og utfordringer.

Ved hjelp av hodetelefoner følger elevene Arkitekturmuseets guider, med Oslos egen fortellerstemmen og stemmene fra byens befolkning på øret. De får høre lyder fra byen, historier og utsagn om byen fra menneskene som bor i den. De får oppgaver som å stå bom stille eller forflytte seg på en spesiell måte. De må ta stilling til påstander som stemmene på øret kommer med.

Lydvandringen danner en ramme for individuelle opplevelser og refleksjoner, som vil bli kollektivt diskutert gjennom samtalen i etterkant av vandringen. Ved hjelp av filosofisk samtaleteknikk aktiviseres elevene til å ta stilling til spørsmål om Oslos arkitektur og byutvikling. Hvordan former og bygger vi byen vår? Målet er å øke bevisstheten rundt våre omgivelser, arkitektur og byutvikling.

Lydvandringen er produsert i forbindelse med Oslo Arkitekturtriennale 2019. Triennalen søker etter urbane og arkitektoniske løsninger hvor livskvalitet og miljø settes foran økonomisk vekst. Måten Oslo er utformet på påvirker våre liv og opplevelser av byen, og våre handlinger påvirker byen.

Se lærerveiledningen for praktisk informasjon om gjennomføringen.

Nasjonalmuseet er Norges største museum for kunst, arkitektur og design. Arkitekturmuseet åpnet på Bankplassen i 2008.
Lydvandringen er laget av kunstnergruppa zURBS, ved Cecilie Sachs Olsen, byforsker og kunstner, og Nina Lund Westerdal, kunstner

Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design og zURBS

I samarbeid med
Oslo Arkitekturtriennale 2019
Lydvandringene presenteres i samarbeid med Program for Bilfritt Byliv.

Før og etter
Lærerveiledning Lyden av arkitektur

Nasjonalmuseet hjemmeside

Oslo Arkitekturtriennale 2019