
Kulturarv
2. – 3. trinn
Livet på storgården
Valgfri - Reis tilbake i tid på Bogstad gård. Påmelding 5. jan. og 5. mars. DKS setter opp buss ved behov.
Velkommen til dyrene i fjøset, skravling i det blå kjøkkenet og finkultur i stua. Møt gårdsgutten Jonas, tjenestejenta Gunda og den fine Helene herskapsfrøken. Noen arbeider dagen lang mens andre går på stas. I et autentisk miljø blir elevene introdusert for sammenhenger mellom natur og kultur, samt sosiale forskjeller før i tiden.
Elevene får være med på en reise tilbake i tid. Den gangen Bogstad var i drift var gården levebrødet for svært mange mennesker. Elevene får et innblikk i hva de ulike folkene på gården jobbet med og hva som ble produsert. De var selvforsynte med det meste. I dag ville vi kanskje anse dette som miljømessig bærekraftig? I tillegg vil elevene få merke forskjellen på høy og lav status, noe som kan vekke rettferdighetsfølelsen hos den enkelte.
Elevene deles i tre grupper, og gjennom sanselige opplevelser, aktiviteter og rollespill får de besøke tre ulike miljøer på gården. Underveis er det en «fiskedam» der eleven får «fiske» et begrep, en gjenstand eller et bilde. Fangsten er med til slutt når alle elevene samles. Oppgaven blir å forsøke å plassere fangsten under en av kategoriene kultur og natur, herskap og tjenere.
Utviklet av Bogstad gård og Bymiljøetaten.
Medvirkende
Ingvild Kirkvik, skuespiller. Bachelor i skuespillerfag fra NSKI. Erfaring med teaterinstruksjon og teater for barn og unge. Medlem i gruppen «Spiller ingen rolle».
Jonas Løvaas Gjerstad, agronom og formidlingsansvarlig på Bogstad besøksgård, Bymiljøetaten
Ida Lützow-Holm, fagkonsulent og museumspedagog, Bogstad gård. 18 års erfaring med dramapedagogikk ved ulike museer i Oslo.
Adkomst: T-bane til Røa (Østerås-banen) Buss 41 fra Røa en gang i timen 09.27 osv. Bussen er på Bogstad gård 09.31 og besøket kan starte så fort skolen er framme ved gården, ca. 09.35.
Avreise: Buss fra Bogstad hver time 11.09 og 12.09. Dersom siste alternativ velges kan uteområdene benyttes til frilek, og Skolestua benyttes til spising. Vi vil gjerne ha beskjed på forhånd hva skolen planlegger å gjøre.