• Foto: Aschehoug forlag

• Foto: Kari Rønningen

LAPPJÆVEL!
Valgfri produksjon - Forfatterbesøk om hvordan det var å være et samisk barn i Norge på 1950-tallet. NB! Meld på minimum 2, helst 3, klasser samme dag.

• Kontakt utøver

Jeg vil snakke om og lese fra boka mi Lappjævel! som handler om hvordan det var å være et samisk barn i Norge på 1950-tallet. Elevene vil få bli kjent med hovedpersonen Sammol og livet på skoleinternat, gjennom utdrag og samtale.

Historia Lappjævel! om unge Sammol som begynner på skoleinternat, er inspirert av sanne historier fra en tid Norge ikke bør være så stolt over. Jeg vil snakke med elevene om hvordan det kjennes å begynne på en skole hvor man ikke engang forstår hva lærerne sier, og hvor man blir straffa for å snakke sitt eget språk. Elevene vil høre utdrag fra boka, og jeg vil sette i gang en samtale om hva tenker om det de har hørt. Jeg vil snakke om å være samisk den gangen og i dag, og om at forskjellsbehandling fortsatt hender.

Kathrine Nedrejord er en samisk forfatter og dramatiker fra Kjøllefjord i Finnmark. Hun skriver teaterstykker og romaner for voksne og barn. Boka Lappjævel! er nominert til Kulturdepartementets litteraturpris, Havmannprisen og Bokbloggerprisen.

www.kathrinenedrejord.com