• Foto: Marius Løkse

• Maleri av Sophie Gengembre Anderson

• Foto: Ida Oppen

Scenekunst

Kunsten å møte en diktator
Valgfri produksjon - Fortellerforestilling

Opprigg: 1 t 30 min

Bærehjelp: 4 personer

Blending: Delvis blending holder

Publikums plassering: Ikke for langt unna

Hvordan møter man morderiske konger, nådeløse hærførere eller iltre samuraier? Skal man trekke sverdet, bruke list eller vende det andre kinnet til? Disse spørsmålene belyses i denne musikalske fortellerforestillingen som problematiserer vold og ikkevold.

Ringlende av smykker klatrer den vakre Judith ned mot fiendens leir i mørket uten andre våpen enn seg selv.
 Sjeherasad hvisker fortellinger i øret på en morderisk konge natt etter natt, med historiene som sitt eneste skjold. Mens Kong Hatim Tai tyr verken til våpen eller skjold når riket hans trues. Og hva gjør en fredelig munk når to sverd suser ned mot hver side av halsen hans?

KUNSTEN Å MØTE EN DIKTATOR er en musikalsk fortellerforestilling av og med Ylva Sjaastad, med fortelling, sang, strengeinstrumenter og loop- maskin. Forestillingen er bygget på historier fra jødiske, kristne, muslimske og buddhistiske tradisjoner.

Forestillingen gir ingen klare svar, men åpner for refleksjon. Er ”vend det andre kinnet til”-taktikken naiv og virkningsløs eller er den det eneste som virkelig kan stoppe krig og konflikter? Kan man vinne krig gjennom list? Er list mer etisk riktig enn å kjempe mann mot mann? Fins det andre løsninger vi aldri ville tenkt på?

• Ylva Sjaastad – forteller, sanger og musiker
  • Ove Wevle – tekniker

Ylva Sjaastad er forteller, sanger og musiker. Det startet sommeren 1998 da hun fortalte om den glefsende Fenrisulven ved bålet i et vikinghus. Ylva har siden opptrådt i gymsaler fulle av barn og ungdom spredt utover landet, bl.a. gjennom DKS. Utdannelse: muntlig fortelling/drama, hovedfag musikk.

Ove Wevle har bakgrunn som musiker, svakstrømselektriker og sjåfør og er med som tekniker. Han er selv utdannet forteller og har samarbeidet med Ylva om forestillinger gjennom mange år, både som utøver og tekniker, blant annet i Den kulturelle skolesekken og Den kulturelle spaserstokken.

Hjemmeside