• Foto: Peter Haakonsen

Litteratur
8. – 10. trinn

Kort fortalt – norske klassikere
Fast produksjon u.trinn

 • Hvor
  På skolen
 • Hvor mange

  Maks. 30 elever

 • Hvor lenge

  1 t
  Opprigg: 1 t
  Nedrigg: 10 min

 • Annen informasjon

  Rommene må være skjermet for gjennomgangstrafikk.

  Hestesko pluss på matter vi har med. Mattene vaskes etter hver forestilling.

  Maks. 30 elever pr gruppe, til sammen 90 elever per forestilling.

Kort fortalt – klassikere. Vi gjør en lang historie kort. Dette er fortellerforestillinger med litterære klassikere adaptert og tilrettelagt for barn og ungdom.

Du krøller deg sammen i godstolen, dras inn i fortellingen og glemmer tid og sted. Veien til gode leseopplevelser kan være tung, og da er det fint med et vennlig dytt. Av oss får du store bokverk gjort om til muntlig fortelling som trollbinder. Vi kommer til skolen med en rød, grønn og blå scenografi og skaper tre hyggelige fortellerrom. Med matter, lys og scenografi lager vi en atmosfære der det faller naturlig å sette seg godt til rette. Det er nesten som å bli lest for på sengekanten, uten å sovne. Før besøket har lærerne delt elevene i tre grupper, 1, 2 og 3. Alle samles så til oppstart og loddtrekning. Hvilken gruppe skal få høre hvilken bok? Alle ”vinner” en fortelling, gruppene følger sin utøver og får høre enten Kransen, Peer Gynt eller Victoria. Det handler om kjærlighet og utenforskap, skam og identitet. Etterpå er de fulle av inntrykk og trang til å dele, og går tilbake til klassen som nå til sammen har hørt alle titlene. De har kort fortalt fått tilgang til litterære klassikere av verdensklasse.


Utøvere
Sara Birgitte Øfsti. Forteller og manusforfatter.
Tjodun Felland. Forteller og manusforfatter.
Kristine Haugland. Forteller og manusforfatter.

Øfsti har vært utøvende forteller siden 1995. Blant prosjektene hennes er Fabellatores, Pøh, Fortellerhuset og ØVH. I tillegg til bred erfaring som turnerende sceneforteller, var hun i en årrekke i ledelsen for Fortellerfestivalen og Fortellerscenen i Oslo. Hun jobber også på OsloMet/estetiske fag.

Felland var/er delaktig i De eventyrlige Fabelfanter, FabelAkt og ØVH. Hun har særlig bakgrunn fra litteraturformidling på biblioteket på Skøyen skole og norskopplæring for voksne flyktninger, og bruker fortellerkunsten her. Hun har jobbet som forteller siden 2003.

Haugland er medvirkende i FabelAkt, Upolert, Ung Fortellerscene, Andre Historier og ØVH, og har jobbet med fortellerkunst og teater i 17 år. Hun var mangeårig leder av Norsk Fortellerforum. Hun jobber som skapende og utøvende sceneforteller, og debuterte med barnebok høsten 2019.

Lenker:
http://sarabirgitte.no
http://kristinehaugland.no
http://ofstivestrehaugland.no

Vimeo


I samarbeid med
Litteraturhuset i Fredrikstad, Litteraturfestivalen i Lillehammer, Sparebankstiftelsen.

Sjekklister for DKS besøk


> Tilbake til oversikt over programmet