Scenekunst
Vg1. – Vg3. trinn

Guovžža vuoššat / Koke bjørn
Påmelding TBA. Valgfri produksjon. Det samiske nasjonalteatret Beaivváš gjør teater av Mikael Niemis kritikerroste bok “Koke bjørn” som kom ut i 2017.

 • Hvor
  På skolen
 • Hvor mange

  Maks. 120 elever

 • Hvor lenge

  1 t 20 min
  Opprigg:
  Nedrigg:

 • Annen informasjon

  På skolen

Det samiske nasjonalteatret Beaivváš viser opptak av forestillingen «Koke bjørn» som spilles ute på Finnmarksvidda, nærmere bestemt i Kautokeino, midt på vinteren!  Det er første gang det lages teater av Mikael Niemis kritikerroste bok “Koke bjørn” – som kom ut i 2017, og som for øvrig – så langt – er solgt til 15 land.

«Det var presten som gjorde funnet … i det kullsvarte vannet stakk det opp en staur. Presten tok tak i stauren og vred på den. I det mørke slammet vaiet noe lyst, noe som lignet gress. Deretter, til min usigelige skrekk, innså jeg at det var hår.”

Det er sommeren 1852, i Kengis i nordligste Sverige, samme år som Kautokeino-opprøret. Samegutten Jussi, som er forestillingens hovedperson, har blitt tatt hånd om av presten Lars Levi Laestadius, og gjennom prestens oppfostring blir Jussi født som menneske på nytt, han har fått et navn og en læremester.

Voldshandlingene i samfunnet øker, alle etter samme mønster. Presten og Jussi forsøker å finne ut hva som har hendt og hvem morderen er. Men storsamfunnet med sine myndighetspersoner er både late og uengasjerte og motarbeider etterforskningen på alle mulige måter.

Handlingen er satt i en fortid som lukter av sprit, svette, sult, rasisme og sur vedrøyk. Det blir en spennende jakt på morderen i et mørkt og uhyggelig landskap, men som samtidig også er både komisk absurd, varm og dypsindig.

Mikael Niemis fantastiske ordkunst presenteres med musikk, joik, dans og bevegelse.

Forestillingen er basert på boka Koke bjørn som er skrevet av Mikael Niemi. Leif Stinnerbom har dramatisert “Koke bjørn” for teatret, og er også forestillingens regissør. Til daglig er han teatersjef på Västanå Teater i Sunne i Sverige. (  www.vastanateater.se )

Teaser: https://vimeo.com/518258669

Se forfatter Mikael Niemi forteller om Lars Levi Læstadius og om boka Koke bjørn:
https://vimeo.com/541637401
Passord: NiemiKokebjorn

For andre medvirkende, se kredittliste.

Forestillingens hovedspråk er nordsamisk, men to av rollene er på norsk (Paul-Ottar Haga) og svensk (Jakob Hultkrantz Hansson), og det vil også være innslag av tornedalsfinsk. Opptaket har norsk teksting.

10 skuespillere. Se kredittliste.

Produsent
Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš / Sámi Našunálateáhter Beaivváš i samarbeid med Det Norske Teatret og Hålogaland Teater.

Produsent
Det Samiske Nasjonalteatret Beaivváš / Sámi Našunálateáhter Beaivváš


Klikk her for lærerveiledning


Sjekklister for DKS besøk


> Tilbake til oversikt over programmet