• Foto: Ellen-Astri Lundby

Kunstarter i samspill

Joikefeber – film og joikeverksted
Valgfri produksjon - filmvisning og joikeverksted på skolen

2 t 30 min

Når Oslo-jenta Ylva oppdager at hun er samisk, vil hun lære seg å joike. Det blir hennes vei inn i det samiske. Se Joikefeber og møt filmskaper Ellen-Astri Lundby fra Lambertseter og joike-utøver Johan Sara jr fra Masi i Finnmark.

Filmen Joikefeber handler om Oslo-jenta Ylva som vil lære seg å joike fordi hennes mormor var same. I tillegg er Ylva sanger og går på musikklinja på videregående i Oslo. Filmen følger henne gjennom 3 år med en bratt læringskurve.

Filmen er underholdende, lærerik og øker forståelsen for samisk kultur og historie på en engasjerende måte. Etter filmvisningen er det quiz der elevene får testet sine kunnskaper som går rett inn på læreplanen.

Etter pause blir det joikeverksted med Johan Sara jr som de allerede har sett i filmen som Ylvas læremester – noe som inspirerer. Og faktisk lærer de seg flere joiker, noen som joikes i filmen og andre utenifra. Til slutt står joiken i taket så det ljomer – til alles store overraskelse. Det er som regel en veldig fin og litt uhøytidelig stemning under besøket, og det er ytterst sjelden at noen ikke vil eller tør å joike. Hvis de ikke klarer å delta i joiken, kan de likevel ha en fin opplevelse.

1. del: Film(60) + presentasjon(10) + Quiz/Q&A (20) = 90 min
    Pause: 20 min
  2. del: Joikeverksted= 40 min
    Til sammen: 150 min

Behov

1. Et rom til å vise film i med stabil nett-tilgang eller PC med dvd-spiller eller ekstern dvd/bluray spiller (filmen kan eventuelt lastes ned på forhånd fra Vimeo – kontakt reissøren). Rommet må kunne blendes!
  2. Et rom med gulvplass nok til å bevege seg i for maks 30 personer (en klasse)
  3. Tavle/board til å skrive poeng ulike lag under quizen

Ressurser

Senter for Kunst og kultur i opplæringen i Bodø har utarbeidet et undervisningsopplegg på bakgrunn av filmen som imøtekommer skolens læreplaner: http://www.kunstkultursenteret.no/wips/1990719356/readmore/52780237

Trailer til filmen: https://vimeo.com/76222346

Johan Sara jr på Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCJemktbTLhp-XlgSGyfP_ug

Ellen-Astri Lundby i samarbeid med Johan Sara jr.

Om utøverne

Ellen-Astri Lundby, dokumentar-filmregissør – oppvokst i Oslo og som for siden 10 år siden fant ut at hun selv var av samisk slekt. Blant hennes siste filmer som har nådd et stort publikum er bl.a. Min mors hemmelighet, Joikefeber og Brennende minner, alle med tilknytning til samisk kultur og historie.

Johan Sara jr. er en prisbelønt artist, komponist og joike-utøver og er musikkpedagogisk-utdannet bl.a. ved Nordnorsk musikkonservatorium. Han har skrevet en rekke verk for teater, dans, opera og kor. I tillegg har hatt egne band, gitt ut plater, vært musikk- og videoprodusent for andre musikere og ikke minst undervist i joik.

RLE
    Samfunnsfag