Foto: Lene Therese Teigen

Vg1. – Vg3. trinn

Hver ytring er en Gnist
Valgfri produksjon - Litteratur

Asieh Amini ble aktivist fordi hun skrev. Guro Sibeko begynte å skrive fordi hun var aktivist. Sammen forteller de om kampen for menneskerettigheter og ytringsfrihet i Iran og i Norge.

Hver ytring er en gnist forteller historien om hva som skjedde da Asieh Amini, fremstående journalist i en av Teherans største aviser, oppdaget en liten notis om en seksten år gammel jente som var dømt til døden ved steining for utukt. Elevene får lytte til Aminis poesi på persisk og norsk, og følge hennes reise fra den iranske overklassen til en tilværelse som flyktning i Norge. Parallelt forteller Guro Sibeko, mye i form av kamppoesi, om å vokse opp som aktivist i Norge.

De to  diskuterer sensur og selvsensur, ytringsfrihet og ytringsplikt. Hvor store personlige omkostninger bør man tåle for å forsvare egen og andres frihet? Har man rett til å utsette andre for fare i kampen for menneskerettighetene? Har vi egentlig ytringsfrihet i Norge? Gjelder den for alle?

Avslutningsvis inviteres elevene inn i samtalen. Vi håper å provosere fram nye tanker, og å bevisstgjøre de som snart skal bære voksent ansvar på hva det kan koste å forsvare menneskerettighetene – og hva det kan koste å la være.

Asieh Amini er journalist og poet, menneskerettighetsforkjemper og kvinneaktivist. I Norge har hun markert seg blant annet gjennom flere bidrag i Ny Tid og store oppslag i Adresseavisen.  Amini har utgitt to diktsamlinger i Norge: Kom ikke til mine drømmer med gevær og Jeg savner å savne deg .

Guro Sibeko er norsk poet , forfatter, menneskerettighetsforkjemper og homoaktivist. Hun har utgitt fem romaner for barn og voksne og en dokumentarbok om sin fars fortid som geriljasoldat for ANC under Nelson Mandela og Oliver Tambo. Hun er aktiv samfunnsdebattant og kamppoet.

Lene Therese Teigen

I samarbeid med