• Foto: Bengt Carlson & Mufti

 • Foto: Bengt Carlson & Mufti

 • Foto: Bengt Carlson & Mufti

Kulturarv
8. – Vg3. trinn

Hvem påvirker flekken? Hva gjør arkitekturen med nærmiljøet vårt?
Valgfri produksjon - utendørs befaring av arkitektur i nærområdet. NB! Meld helst på 2 klasser samme dag.

 • Hvor
  På skolen
 • Hvor mange

  Maks. 35 elever

 • Hvor lenge

  1 t 30 min
  Opprigg: 5 min
  Nedrigg: 5 min

 • Annen informasjon

  Klasserom med tilgang til prosjekter/skjerm og internett. 

Hvem påvirker flekken? Alt som omgir oss er designet og planlagt. Det ligger en tanke bak alle valg, god eller dårlig, bevisst eller ubevisst. Det er tankene bak designet vi må identifisere, hvilke faktorer som gjør seg gjeldende i samfunnet – for å kunne forstå hvorfor arkitekturen og stedet ser ut som det gjør. 

Arkitektur- og planfaget er rikt og nyansert, motivert og påvirket av flere agendaer. Dette prosjektet skal etter planen gi elevene et realistisk bilde av dagens arkitekturpraksiser og med dette hvordan å agere på det. Elevene testes ikke i ferdigheter innen arkitektur og byplanlegging, men i deres holdninger om hvordan de vil samfunnet skal se ut og fungere. Det er spørsmål om hva arkitektur skal være, ikke hvordan det nødvendigvis skal se ut. 

Det er dette vi skaper en kritisk bevissthet til, gjennom kartlegging og diskusjon. Prosjektet legger opp til en utendørs befaring og kartlegging av et helt ordinært sted i nærmiljøet. Her kan det ved hjelp av enkleste verktøy som notatbok/skisseblokk og blyant gjøres notater og enkle skisser. Denne informasjonen tas så med inn i klasserommet for å analyseres og diskuteres, for så å bli presentert i plenum. 


Medvirkende

Tin Phan arkitekt

Bengt Carlson byplanlegger

Mufti Pradityo urban designer (substitute)


Om utøvere

Tin Phan: Arkitekt og medvirket i utallige byutviklingsdiskurser og prosjekter.

Bengt Carlson: Byplanlegger med formidlingsevner, både skriftlig og i medier som radio og podkast, gjør prosjektene han jobber på lett forståelig og intuitive.

Ibrahim Mufti Pradityo:  Har bred erfaring innen ulike plan-, kartlegging- og analysemetoder. Hans metodiske tilnærming gir beslutningstakere mulighet til å ta faglige avgjørelser basert på systematisk innhentet, forskningsbasert kunnskap. 

Produsert av Tin.uno & Nomad og DKS Oslo

Sjekklister for DKS besøk


> Tilbake til oversikt over programmet