• Foto: Shadow Game

Ingebjør Westgaard
    ingebjor.westgaard@osloskolen.no
    960 91 831

HUMAN internasjonale dokumentarfilmfestival er Oslos største dokumentarfilmfestival og byr på norske og internasjonale aktuelle dokumentarer i kombinasjon med debatter, samtaler, seminarer og workshops, kunstutstilling, teater og konserter, med mer. Til HUMAN idff 2022 velges to aktuelle filmer spesielt for DKS Oslo.

SHADOW GAME

«The Game» er det ultimate spillet. Det foregår i virkeligheten og det handler om å komme inn i Europa. Dette er ikke et dataspill. For ungdommene vi møter i denne filmen er det et spørsmål om å overleve. Hindringene de må passere er grensekontroller og politi som bruker alle midler for å stoppe dem. Blir du tatt taper du spillet og mister alt du har. I verste fall kan du dø.

I filmen møter vi SK, 15 år, fra Afghanistan, Mo, 17 år, fra Iran, Faiz, 17 år, fra Sudan og en rekke andre ungdommer, noen så unge som 12 år, som har gått flere tusen kilometer for å prøve seg på «the game». Flukten kan ta flere år.

Et stort antall barn og ungdom prøver til enhver tid å komme inn i Europa. De reiser gjennom en skyggeverden de fleste av oss ikke kjenner. Der gjelder ikke menneskerettigheter eller lover.
Hvilket ansvar har vi i Europa for å beskytte disse barna? Og ivaretar vi dette ansvaret på noen som helst måte?

Filmen følger noen av disse ungdommene gjennom tre år på flukt. Vil de klare å overkomme hindringene, vinne ‘spillet’ og finne et nytt hjem?

HUMAN idff sier blant annet dette om seg selv:

“Festivalens program skal utfordre perspektiver, forestillinger og antakelser. Dokumentarfilmen er et spesielt godt medium for å skape samfunnsdebatt og engasjere, og ikke minst et viktig vindu for ulike perspek­tiver på samfunnet rundt oss og verden forøvrig.

Vi har en stor lidenskap for dokumentarfilm. Dette gjenspeiles i festivalens program ved at vi viser det beste av norsk og internasjonal dokumentarfilm og skaper rom for samtaler om filmene og filmenes temaer. På HUMAN idff skal du oppleve en nærhet til temaene som tas opp, ved at følelsene og tankene settes i sving, og ved å la deg inspirere av menneskerettighetsforkjempere fra alle verdens hjørner.”
– HUMAN idff (2021)