• Foto: Øyvind Eide

Gunhild Kilde
    gunhild.kilde@nationaltheatret.no
    936 50 067

Det er duket for et uretusjert møte med gåten Hedda Gabler, når regissør Sofia Jupither tar for seg Ibsens klassiker på den intime scenen på Torshov.

Igjen og igjen puster teatret liv i Ibsens Hedda, og hver gang velger hun å forlate livet i stedet for ekteskapet. Hvorfor?

Hedda er en av verdenslitteraturens mest sammensatte karakterer: den kompromissløse generaldatteren som inngår en skjebnesvanger avtale, den lidenskapelige kvinnen som lever i et kjærlighetsløst ekteskap, det intenst levende mennesket som leker med døden, både selv og med mannen hun setter høyest.

Hedda Gabler er blitt kalt alt fra feiging, til en modig, moderne heltinne på jakt etter frihet.

For hvilke veivalg opplever Hedda egentlig at hun skal ta? Hvilke valg tar vi i våre egne liv fordi vi selv vil det? Og hvilke valg tar vi på grunn av andres forventninger?

Disse spørsmålene er utgangspunktet når regissør Sofia Jupither iscenesetter Henrik Ibsens velkjente stykke fra 1890.
Jupither har solid Ibsen-erfaring. Hennes kritikerroste publikumssuksess Lille Eyolf har gått for fulle hus på Nationaltheatret siden premieren under Ibsenfestivalen i 2014 – og ble senest spilt i London.

Skolemateriell og forberedende besøk er en obligatorisk del av tilbudet
Skolemateriellet til Hedda Gabler bruker mål fra læreplanen i norsk, samfunnsfag, psykologi og drama. Det vil dreie seg om det psykologiske perspektivet til Hedda og hvilket samfunn hun levde i. Hva som har formet henne, hvorfor hun gjør slik hun gjør og hvordan hun har blitt den hun er. Det finnes mye mellom linjene. Skolemateriellet vil også undersøke dette litterære grepet nærmere, rent språkmessig og hvilke symboleffekter som finnes i stykket og forestillingen.

Skoleturneen med formidler på besøk gir en generell innføring i stykket, en god oversikt over tematikk og karakterer. Slik at til sammen – formidling og skolemateriell – gir elevene en dyp og spennende forståelse av forestilling, stykket og Ibsen selv.

Utøverne
Med: Kjersti Botn Sandal, Hermann Sabado, Trond Espen Seim,
Marika Enstad, Hanna-Maria Grønneberg.
Regissør: Sofia Jupither

Les mer på Nathionaltheatert nettside her: Hedda Gabler