8. – Vg3. trinn

Håp eller katastrofe
Foredrag om global oppvarming. Restplasser blir tilgjengelig 5. okt.

1 t

Pandemi, global oppvarming, en natur som forsvinner – mørke skyer tårner seg opp for dagens unge. Skal man lukke øynene for problemene, eller brette opp ermene og ta opp kampen? Tidligere FN-direktør Svein Tveitdal og forfatter Sigbjørn Mostue er i alle fall ikke i tvil!

Menneskeheten kan i følge FN stå på randen av en krise. I kjølvannet av det moderne samfunnets fremvekst og suksess, følger vissheten om at katastrofale klimaendringer er på vei. Samtidig forsvinner det ville dyrelivet foran øynene på oss, havet fylles med plast og jordas befolkning øker med over 80 millioner hvert eneste år. For å få bukt med disse problemene, er første skritt på veien å erkjenne at de eksisterer. I foredraget ”Håp eller katastrofe,” gir Svein Tveitdal elevene en rask innføring i hva global oppvarming er, dets årsaker og følger – både de vi allerede ser, og hva som venter oss hvis vi ikke gjør noe. Sigbjørn Mostue forteller så om det stadig flere forskere kaller ”den 6. masseutryddelse:” om arter og biotoper som blir borte som følge av menneskelige aktiviteter, og følgene av at vi blir stadig flere. Mostue leser også fra sin prisbelønte ungdomsboktrilogi ”I morgen er alt mørkt” – en nådeløs dystopi som skildrer Norge under og etter en apokalypse forårsaket av en pandemi, sett fra ungdommers perspektiv.

I siste halvdel av foredraget gjøres det rede for at det så definitivt finnes håp, hvis vi gjør de rette tingene – og om vi setter i gang nå!

Tveitdal og Mostue har i tre år fartet land og strand rundt med ”Håp eller katastrofe” på landets videregående skoler. Foredraget har høstet mye presseomtale og lovord fra både lærere og elever, men aller viktigst er at de skaper engasjement i klassene. På slutten av timen åpnes det opp for spørsmål og kommentarer, og det hender ikke sjeldent at foredragsholderne blir stående igjen i ettertid for å snakke med oppglødde ungdommer.

Samfunnsfag, bærekraftig utvikling, demokrati og medborgerskap