Vg1. – Vg3. trinn

HAN – elevenes valg
Valgfri produksjon - filmvisning og samtale med regissør. Påmelding 5. jan

En gutt og to menn, et døgn i en by. Om kjønnsroller, gutter/menn og utenforskap.

Guro Bruusgaard har laget en film der tre ulike karakterer følges over et døgn. Felles for dem er at de er gutter/menn og at de står i pressede situasjoner der de føler seg krenket. Dette blir karakterer vi som publikum dels ler av, dels synes synd på og dels frykter hva kan finne på.

Filmen følges av en åpen samtale om denne tematikken. Vi tenker det er interessant å snakke med elevene om kjønnsroller (direkte knyttet til filmen; er det slik at det handler om kjønn at det er flere sykepleiere som er kvinner enn menn? Og vet de hva feminisme er, og har den gått for langt?) og om det finnes ulikheter mellom hvordan jenter og gutter har det i ungdomstiden; snakker jenter mer om følelser enn gutter og evt. hvorfor det? Samtalen kan også knyttes opp mot samtidsaktuelle problemstillinger som høyreekstrem terrorisme (Breivik, Manshaus, Tenant) og metoo, men også mer generelt om det å være sårbar som menneske og hvordan man kan håndtere det både hos seg selv og blant sine medmennesker.  Og behovet for å bli sett og anerkjent, som et grunnleggende menneskelig behov. Og hva skjer når man ikke blir det?

Filmen er laget lavbudsjett og det er interessant å snakke med elevene om hvordan lage film uten å ha høye budsjetter.

To av disse aktører i samtale pr. visning/samtale:

Regi/manus/prod: Guro Bruusgaard

Produsent: Magnus Mork

Produsent: Mariken Halle

Skuespiller: Johannes Joner

Skuespiller: Emil Johnsen

Guro Bruusgaard (f.1977) kommer fra Nøtterøy og har sin utdannelse fra Nordland Kunst- og filmfagskole og Filmhögskolan i Göteborg. Hun gjorde seg bemerket med den prisvinnende kortfilmen Sirkus i 2010. Bruusgaard virker både som regissør, produsent, manusforfatter og klipper. Opp gjennom årene har hun laget flere kortfilmer og hatt flere prosjekter hos ulike selskaper i lange utviklingsløp. Hennes tekst om dette, som bl.a. ble publisert i Rushprint i 2018 fikk stor oppmerksomhet. I 2017 startet hun Alternativet Produksjon med tre andre filmskapere, og det er med dette selskapet hun har produsert og regissert spillefilmen HAN (2021). Hun har ved siden av dette vært fast veileder på Nordland Kunst- og filmfagskole i Kabelvåg. Hun bor og har sitt virke i Oslo.