• Foto: Gilbert & George, FLOW, 1988 © Gilbert & George

Omvisning og aktiviteter på Astrup Fearnely

Astrup Fearnley Museet

2 t

Hvordan har kunsten speilet samfunnets holdning til homofil og skeiv identitet, og har kunsten en rolle i forhold til økt aksept og synlighet?

I Gilbert & George-utstillingen utforsker vi skeiv og homofil identitet i kunstverk fra 1960-tallet til i dag. Vi undersøker også denne tematikken i en kunsthistorisk sammenheng; fra antikkens hyllest av homofil kjærlighet, kristendommens undertrykkelse, Andy Warhols identitetslek, den politiske kunsten omhandlende AIDS-epidemien på 1980-tallet og samtidens presentasjon.

Homofili har gjennom historien vært oppfattet som en synd eller psykisk lidelse i flere kulturer, og ble ofte skjult fra offentligheten eller forbudt – i Norge var homofili forbudt frem til 1972. Homofiles rettigheter er bedret i den vestlige verden, men fremdeles utsettes mange for vold og «homo» anses som et skjellsord.

Vi vil belyse tematikken og skape samtaler med elevene gjennom dialogbasert foredrag, omvisning, øvelser og aktiviteter. Elevenes skal selv analysere et verk i utstillingen og presentere dette i felleskap.

Velkommen til utstillingen Gilbert & George – The Great Exhibition på Astrup Fearnley Museet.

For mer informasjon: se lærerveiledning.

Medvirkende:

Formidlingsleder: Susanne Øyen Roald og omvisere ved Astrup Fearnley Museet