• Foto: Norsk Folkemuseum

Kulturarv

Føtter med røtter
Valgfri produksjon - temadag på Norsk Folkemuseum

Føtter med røtter er en variert og engasjerende temadag med og om samisk og kvensk kulturarv.

Gjennom ulikt innhold, sanseopplevelser og kunstuttrykk fire steder i museet utforsker, diskuterer og bryner ungdommene seg på begrepet identitet. Temadagen bidrar til respekt for og glede av både egen og andres kulturelle røtter.

Klassen blir tatt imot av trygge, trivelige og kunnskapsrike «veivisere», som er sammen med elevene hele dagen. På Friluftsteatret tar ungdommene aktivt og lekent stilling til ulike identitetsmarkører. Musiker Trygve og danser Astrid byr på seg selv i et godt møte om språk, dilemmaer og valg. Elevene danser kvensk dans. Inne i Samisk utstilling handler det om urfolksrettigheter og om felleskapets kulturarv. Kort omvisning og filmsnutt før intenst gruppearbeid og presentasjon. På Sameplassen forteller Mikkel livskraftige sør- og nordsamiske fortellinger, elevene sitter på myke reinskinn rundt bål og bålpanne, og smaker varm buljong og tørkakjøtt. Miniomvisning med veiviser før uhøytidelig quiz. Med premie! Husene fra Finnmark er rammen rundt det flerkulturelle mangfoldet nordpå før og nå. Omvisning, miniforedrag, dilemmadebatt og gruppeoppgave i fjøs og bolighus først, så en liten munnfull smak fra nord, før klassen og utstillingsdesigner lager et kreativt fellesprosjekt.

Om utøverne

Astrid Serine Hoel er kvensk utøvende danser, koreograf og skuespiller med master i dans- og bevegelsesterapi. Hun har bachelor i utøvende jazzdans og pedagogikk med fordypning i hip hop og street dance. Bred erfaring med målgruppen fra Dks, festivaler, forestillinger og undervisning i inn- og utland.

Trygve Beddari er multiinstrumentalist og sanger. Han arbeider og turnerer i hele landet, innen en rekke sjangre, for og med alle aldersgrupper. Samarbeidet med Astrid i den kvenske danseforestillingen Merenneidon helmet – Havfruas perler. Bidrar i Føtter med røtter med kvensk kantelespill.

Mikkel Gaup har lang og bred erfaring som samisk-norsk film- og teaterskuespiller, forteller og kulturformidler. Han har deltatt i ulike TV-produksjoner, og også formidlet for barn og unge gjennom Dks.