• Illustratør: Stian Hole

Forfatterbesøk: Stian Hole
Fast produksjon - forfatterbesøk i klasserommet

1 t 30 min

Bildeboken som flightsimulator

Stian Hole viser bilder og deler erfaringer fra arbeidet med bildebøkene, i en visuell og lystbetont økt. Sammen forsøker vi å utvide vårt visuelle vokabular og utforsker noen av verktøyene i verktøykassen til bildeskaperen. Vi er innom flere temaer som er relevante og overførbare til norskfaget og kunst- og håndverk.

Trodde du at bildebøker kun er for de minste barna? Langt i fra! Norge har en rekke internasjonalt anerkjente utøvere som lager bildebøker av høy kunstnerisk kvalitet.

I denne visuelle økten får elevene muligheten til å bli bedre kjent med sjangeren via en erfaren bildebokskaper. Sammen skal vi forsøke å utvide vårt visuelle vokabular. For det er ikke så interessant om noe er stygt eller pent, men mer spennende hvordan det virker og hvilke triks og knep bildeskaperen og forfatteren har brukt. Sammen åpner vi verktøykassa til bildebokskaperen, og er innom nyttige begrep innen bildeanalyse og -dramaturgi, retorikk, og ikke minst: samspillet mellom ord og bilde i bildeboken, også kalt ikonotekst. Alt er overførbare og relevant for temaer elevene arbeider med i norskfaget – og i kunst og håndverk. Vi snakker om – og ser på – nyttige håndverksmessige begrep som f.eks: rytme, kontraster, synsvinkel, klipping, retning, fargebruk. Underveis finner vi også ut av nøkkelord som empati, meddiktning og sansning.

I en litt større sammenheng handler møtet vårt om gleden og friheten ved å lage og lese bilder og fortellinger. Litteraturen kan være en god venn, til trøst, glede og undring – og en trampoline og flightsimulator i livet. Fortellingene er en øvelse i empati – også for den som går i 9. klasse! De siste 15 minuttene leser vi en bildebok. Alle elevene får med et bildekort fra en av bøkene.

Om forfatteren:

Stian Hole (f. 1969) er utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole. Han arbeider med bildebøker, bokomslag og teaterscenografi.