• Foto: Agnete Brun

Forfatterbesøk: Simon Stranger
Fast produksjon - forfatterbesøk i klasserommet

Maks. elever

1 t 30 min

304 dager – Om en norsk soldat i Afghanistan

En dag i mars 2015, står afghanistanveteranen Nicholas klar til å ta livet av seg. Han ringer moren, og de gjør en avtale om at han skal holde ut til etter jul. Romanen er en nedtelling av de 304 dagene han lover å holde seg i live, og har en lykkelig slutt.

Ved hjelp av musikk, bilder og opplesning, vil elevene tas med til krigen i Afghanistan, og til opplevelsen av at verden raser sammen i årene etterpå. Depresjon, kjæresteforhold som ryker, og uføretrygd på grunn av psykiske skader fra det han har vært vitne til. Det er en fortelling om den lange veien hjem igjen. Om viktigheten av å være åpen om psykiske problemer, særlig for gutter.

Siste del av dobbelttimen, blir en samtale med elevene, der vi kan snakke om forfatterrollen, men mest om å være åpen om vansker, siden psykiske problemer og tunge tanker vil prege nesten alle mennesker, fra tid til annen. Gjennom også å dele av egne erfaringer, ønsker jeg å vise elevene at det vil gå over. At det kommer en annen og bedre periode. Siden et ungt menneske tar livet av seg hver tredje dag i Norge, og selvmord er den største dødsårsaken for unge, er dette dessverre et svært viktig og aktuelt tema.

Om forfatteren:

Simon Stranger (f. 1976) har skrevet 6 romaner og 3 ungdomsromaner, siste kjente bok var «Leksikon om lys og mørke». Bøkene er gitt ut på 25 språk.