• Omslag: Cappelen Damm

 • Foto: Tom Henning Bratlie

Litteratur
9. – 9. trinn

Forfatterbesøk: Olav Østrem
Fast produksjon - forfatterbesøk i klasserommet

 • Hvor
  På skolen
 • Hvor mange

  Maks. 30 elever

 • Hvor lenge

  1 t 30 min
  Opprigg: 10 min
  Nedrigg: 10 min

 • Annen informasjon

Hatefulle ytringer

Min bok Hatefulle ytringer – lov og rett i krenkingens tid tematiserer en stadig mer omfattende utfordring for dagens ungdom, nemlig sjikane, hets og hard språkbruk. Problematikken studeres gjennom straffeloven § 185 og dens grenser for straffbare ytringer. Det er også en bok der mine egne tenåringsbarn og deres erfaringer er gitt en del plass, samt opplevelser jeg som forelder har hatt med hvordan Oslo-skolen takler slike problemer.

Arbeidet med boka har vist at vi alle har for liten kunnskap om paragrafen. Samtidig er det slik at grensene som domstolene trekker opp, har relevans for alle former for sjikane som finner sted på sosiale medier. Derfor vil bokas innhold egne seg svært godt for formidling i skolen.

Produksjonen starter med presentasjon av anmeldte hatytringer og medieeksempler om hvordan hets, sjikane og hatprat er blitt en del av offentligheten. Elevene får så slippe til med egne erfaringer med slikt hatprat; ting de har sett, hørt eller lest om, og så diskuterer de litt konsekvensene av hatprat.

Vi snakker litt om at ytringsfrihet er utgangspunktet, før innholdet i § 185 presenteres og hvordan politiet jobber med dette.

Etter pausen ser vi på høyesterettsdommen om ytringene mot Sumaya Jirde Ali. Her er det viktig å knytte nevnte doms budskap om å skille mellom ytringer om sak/emne og ytringer om person, til elevenes hverdag.

Avrunder med spørsmål fra elevene og en diskusjon om fordeler ved mildere språkbruk.


Om forfatteren: 

Olav Østrem er til daglig featurejournalist i Klassekampen, hvor han har arbeidet siden 2008. Han har tidligere vært nyhets- og samfunnsreporter i NRK, og i 2012 var han medforfatter av Kjetil Rekdals selvbiografi Mitt liv som I (Aschehoug). Han er utdannet jurist og ga tidligere i år ut boka Hatefulle ytringer – lov og rett i krenkingens tid (Cappelen Damm).

Sjekklister for DKS besøk


> Tilbake til oversikt over programmet