• Foto: Oda Berby

• Omslag 63 måtar å elske deg på: Samlaget

Forfatterbesøk: Monica Bjermeland
Fast produksjon - forfatterbesøk i klasserommet

1 t 30 min
    Opprigg:
    Nedrigg:

Fast produksjon på 9. trinn er besøk av en forfatter utvalgt av Norsk Forfattersentrum.

KLEINE SAMTALER MED MUTTERN OG FATTERN – Forfatterbesøk  med Monica Bjermeland.

I denne dobbelttimen får elevene reflektere rundt hvordan det er å være i en klein eller sår situasjon sammen med mor eller far – og hvordan de kan takle dette. Utgangspunkt for samtalene er scener i romanen 63 måtar å elske deg på der hovedpersonen lengter etter og oppsøker sin biologiske far.

Romanen 63 måtar å elske deg på handler om norsktyrkiske Gabriella. Eller, er hun ikke bare norsk? Hvor hører hun egentlig hjemme? Hva er en far? Hva er en familie? Slikt lurer hun en del på.

Da Gabriella var liten, fikk hun vite at han hun trodde var pappaen hennes, ikke var faren hennes likevel, men stefaren. Da Gabriella var 15 år, ble moren syk og døde. Etter tapet av moren, bestemmer Gabriella seg for å oppsøke sin biologiske far, Cenk – han bor jo bare en busstur unna! Kan han bli en større del av livet hennes nå? De møtes noen ganger, men holder ikke kontakten.

Når hun er i trettiårene tar hun med seg datteren Maria fra Torshov til Tyrkia for å oppsøke sin biologiske far – igjen – over 20 år etter at hun så ham sist.

Fortellingen foregår mest i nåtid, men det er hovedsakelig tekstutdrag fra tilbakeblikkene da Gabriella var 10 og 15 år forfatteren vil bruke i dobbelttimen.

Opplegget inkluderer videoklipp, opplesninger, skriveøvelser (ev. tegneøvelser) og samtaler i klassen.

Last ned lærerveiledningen med presentasjon av forfatteren og mer om tema:
Monica Bjermeland presentasjon og tema

Om forfatteren

Monica Bjermeland (f. 1975) er journalist, fotograf og forfatter. Voksenromanen 63 måtar å elske deg på kom ut på Det Norske Samlaget i 2019 og er hennes debutroman. Boka mottok gode kritikker og førsteopplaget ble utsolgt. Neste roman av Bjermeland kommer trolig høsten 2021. Forfatteren bor i Oslo, men er fra Vestnes i Møre og Romsdal. Hun har en norsk stefar og en biologisk far fra Tyrkia.

Før og etter

Tekstutdrag – Monica Bjermeland