• Foto: Fredrik Arff

• Cappelen Damm (bokomslag)

Forfatterbesøk: Iselin Theien
Fast produksjon - forfatterbesøk i klasserommet

1 t 30 min

Elevene bør ha lest det tilsendte tekstutdraget før forfatterbesøket. Lærer skal være til stede under hele formidlingen og alle mobiler slått av.

Tekniske behov: Projektor og skjerm.

Fast produksjon på 9. trinn er besøk av en forfatter plukket ut av Norsk Forfattersentrum.

Forfatterbesøket tar utgangspunkt i biografien Sonja Wigert. Et dobbeltliv som handler om ung norsk kvinne som ble dyrket på scenen og på kinolerretet, men som aldri fikk full anerkjennelse for sin mest krevende rolle: Nemlig den hun spilte etter stram regi fra den svenske etterretningstjenesten som dobbeltagent i Oslo og i Stockholm under annen verdenskrig. Boken fra 2010 danner utgangspunktet for spillefilmen «Spionen» som er kinoklar i høst.

Last ned lærerveiledningen med presentasjon av forfatteren og mer om tema:

Iselin Theien (f. 1974) er utdannet historiker fra Universitet i Oxford. Hun har skrevet flere faglige og populærvitenskapelige artikler om temaer knyttet til 2. verdenskrig, forbrukersamfunnet, og kvinnehistorie. Hun har gitt ut to sakprosabøker:

• Sonja Wigert. Et dobbeltliv (Cappelen Damm, 2010)
  • Fra krig til krig. En biografi om C. J. Hambro (Spartacus, 2015)

Den norsk-svenske spillefilmen Spionen (oppført premieredato 20. september 2019) bygger på biografien om Sonja Wigert. Filmen regisseres av svenske Jens Jonsson etter manus av Harald Rosenløw Eeg, og har Ingrid Bolsø Berdal i hovedrollen som Sonja Wigert.

Norsk Forfattersentrum

Før og etter
Tekstutdrag: Sonja Wigert

Norsk, samfunnsfag, historie, leselyst og motivasjon