• Foto: Aschehoug

Forfatterbesøk: Demian Vitanza (Fast produksjon)
Fast produksjon

1 t 30 min
    Opprigg:
    Nedrigg:

I denne dobbeltimen vil Demian berøre et av de mest betente spørsmålene i vår tid: Hvorfor velger en norsk gutt å pakke sekken og reise for å krige i Syria? I dialog med ungdommene, kommer han til å snakke om tilhørighet og sårbarhet, religionens gjenoppblomstring og storpolitikkens innvirkning på hver og en av oss. Samtidig vil han også snakke om litteraturens rolle. Hvorfor måtte boka han skrev om den norske syriafareren bli en roman? Hva er det skjønnlitteraturen kan tilføre en tematikk som dette?

OM ROMANEN

En høyaktuell og sjelden bekjennelseshistorie: Norskpakistanske Tariq forteller om sin oppvekst, radikalisering og tiden som fremmedkriger i Syria.

For ett år siden holdt Demian Vitanza skrivekurs i et norsk høysikkerhetsfengsel. Der møtte han en returnert fremmedkriger som ønsket å fortelle om sitt liv. I mer enn ti måneder har Vitanza besøkt fengselet ukentlig og snakket med den innsatte i tilsammen over hundre timer.

Dette livet eller det neste er en roman hovedsakelig basert på den innsattes egen historie.

PRESSEKLIPP

«Den desidert beste boka anmelderen har lest om syriafarere», Cathrine Krøger, Dagbladet

«Unik førstehåndsskildring fra en Syria-farer (…) medrivende lesning (…) spennende fortalt», Sindre Hovdenakk, VG

«Demian Vitanza har skrevet en god og viktig roman som gjør leseren klokere på fenomenet fremmedkriger», Gro Jørstad Nilsen, Bergens Tidende

«Romanen rammer som et prosjektil (…) sjeldent sofistikert (…) dypt fascinerende (…) en stillferdig eksplosjon», Bjarne Riiser Gundersen, Morgenbladet

«Sterk fortelling om en fremmedkriger … ‘Dette livet eller det neste’ er en rørende roman – den rører mer enn den provoserer. Den er godt skrevet og godt fortalt. … det interessante ligger i det nære og menneskelige aspektet i en ellers uhåndgripelig og til tider uforståelig konflikt.» Kari Kolnes, Solabladet

«Originale formvalg løfter Demian Vitanzas bok om radikaliseringen av en norsk fremmedkriger … Sjangervalget øker opplevelsen av autentisitet. Dette er en spennende bok, velskrevet med en klar og gjennomført fortellerstemme»,  Gerd Elin Stava Sandve, Dagsavisen

«Med «Dette livet eller det neste» har den norske Syria-litteraturen fått tilført en ny brikke til puslespillet. Den tangerer og utdyper Åsne Seierstads bok «To søstre»», Knut Hoem, NRK

«Vitanzas bok gjør det mulig å forstå hvordan krigen i Syria fremstår som et svar – noe som vil gi en mening med livet»,  Bjarne Robberstad, Klassekampen

Marco Demian Vitanza (f. 1983) er forfatter og scenekunstner. Han debuterte høsten 2011 med romanen urak, som han fikk stor oppmerksomhet for. Året etter ga han ut de tre enakterne Londinium, som er blitt oversatt til dansk, fransk og kinesisk.

Som scenekunstner har Demian blant annet jobbet med «Papirløse fortellinger» på Nationaltheatret, han har drevet skriveprosjektet «Stemmer fra innsiden» for fengselsinnsatte og han har vært husdramatiker på Dramatikkens hus. Han har også mange års turnéerfaring både med skrivekurs og foredrag, særlig for ungdomsskoler og vgs., men også barnehager, fengsler og voksne.

UTGIVELSER

urak. Roman, (Aschehoug 2011)
Londinium. Dramatikk (Aschehoug 2012)
Sub Rosa. Roman (Aschehoug 2014)