• Foto: Åsmund Holien

• Omslag: Cappelen Damm

Forfatterbesøk: Bår Stenvik
Fast produksjon - forfatterbesøk i klasserommet

1 t 30 min

Det store spillet – Hvordan overleve i algoritmenes tidsalder?

Hva styrer valgene våre på nettet? Hvordan påvirker sosiale medier og internettplattformer hvordan lever i dag? Kan vi gjøre ting annerledes?

Foredraget beskriver hvordan algoritmene former hverdagen og samfunnet. Hvorfor er det for eksempel så mye mer konspirasjonsteorier på Youtube enn på Wikipedia?

Presentasjonen er bygd rundt fakta og fortellinger fra virkeligheten. For eksempel om sjakkroboten «den mekaniske tyrkeren» fra 1700-tallet, og hvordan den fanget fantasien til den tidens medier og teknologioptimister. Eller hvordan framskritt i kjemiindustrien for over hundre år siden ga oss helsefarlig «fake food», som førte til innføring av forbrukervern og mattilsyn. Og om hvorfor sosiale medier er gratis, og hvordan de bruker spillmekanismer for å holde på oppmerksomheten vår.

Vi bruker konstant språklige bilder når vi snakker om nettet: Som «skya», «virus», «datautvinning», «brukere» og «kunstig intelligens». Som ramme rundt eksemplene presenterer dette foredraget et annet sett bilder, som hjelper å begripe bakenforliggende virkemåter i den digitale sfæren, som «festen», «dugnaden», «demonene», «skylappene» og «spillet».