• Foto: Gasiewicz Photography

• Foto: Morten Kutschera

Kroker

Kulturarv

Et lite øyeblikk i steinalderen
Valgfri produksjon -Verksted på skolen. NB! Verkstedet utføres klassevis, men har to gjennomføringer per dag. Klassene avtaler tidspunkt direkte med utøver.

2 t 30 min
    Opprigg:
    Nedrigg:

Verkstedet og aktivitetene skal gjennomføres ut på skoleplassen.

Uteplass med mulighet for bålpanne, oppsetting av tarp og plass til bueskyting.

Elevene får oppleve steinalderen med sansene og lærer om livet i steinalderen gjennom praktiske aktiviteter, sammen med oss. Gjennom lyder, lukter, synsintrykk og ved å få lov å virkelig ta og føle på steinalderen, forsøker vi å gi de en opplevelse som sitter for livet. Vi demonstrerer steinalderhåndtverk og elevene får være med å gjøre håndverket sammen med oss. Vi vil foreta en liten reise i tiden, for et lite øyeblikk.

Aktivitetsbasert undervisning der elevene lærer om livet i steinalderen gjennom å delta i noe av steinalderens daglige gjøremål. Opplegget tar utgangspunkt i en utstyrspakke, den såkalte «steinalderkofferten», som inneholder fungerende replikaer av redskap og våpen fra steinalderen. Utstyrspakken inneholder mye av det steinaldermenneskene behøvde i sine daglige liv; f.eks. piler med autentiske steinspisser, skarpe og velfungerende steinøkser, samt harpuner, fiskekroker og synåler av bein. Elevene får være med og hogge enkle men autentiske redskaper av flint. De får også skyte med bue tilsvarende dem en brukte i steinalderen. Selv har vi på oss klær som gir assosjoner til steinalderens klesdrakt. Vi har også med oss bålpanne og skaper en stemning som gir en opplevelse som sitter og skapergrobunn for nysgjerrighet og spørsmål senere i skolen – og forhåpentligvis også senere i livet.

Tanken er å skape en stemning og en opplevelse som er gjenkjennelig for elevene – ikke bare akkurat nå men også senere i livet; i skolen, i møte med andre kulturer, når de utforsker teknologi, osv. Kanskje vi til og med kan så den lille spiren som inspirerer noen til å fatte interesse for håndverk. Dette er en historie uten de landegrensene vi har i dag, som går på tvers av kulturer og er «vår» historie – alles historie.

Morten Kutchera – Prosjektutvikler
Cille Anglevik- Hovedansvarlig for prosjektet per nå
Kansas- Medarbeider og assistent

Cille Anglevik er Hovslager og Smed. Hun har jobbet siden 2016 med levende historie og formidler forskjellige håndtverk fra flere historiske tidsepoker, flere steder i landet. Fra Tingvatn Museum i sør til Loftr Museum i nord. Hun og Morten Kutschera har samarbeidet tett rundt håndverk og historisk formidling det siste året.

Kansas Casey er snekker og bueskytter. Hun har samarbeidet tett både med Cille Anglevik og Morten Kutschera på flere historiske formidlingsprosjekter. Hun har også lang erfaring med bygging av kulisser fra Londons teaterverden.

Morten Kutschera jobber for tiden som arkeolog i Agder fylkeskommune, men han er mest kjent internasjonalt som flintsmed og ekspert på steinalderens teknologi. Han har jobbet med eksperimentell arkeologi i mer enn 30 år, har lang erfaring med aktivitetsbasert arkeologiformidling og nærmere 20 år med turnèvirksomhet for DKS i flere fylker.