• Foto: Gasiewicz Photography

• Foto: Morten Kutschera

Kroker

Kulturarv

Et lite øyeblikk i steinalderen
Valgfri produksjon -Verksted på skolen. NB! Verkstedet utføres klassevis, men har to gjennomføringer per dag. Klassene avtaler tidspunkt direkte med utøver.

2 t 30 min
    Opprigg:
    Nedrigg:

Verkstedet og aktivitetene skal gjennomføres ute på skoleplassen. Husk gode klær!

Uteplass med mulighet for bålpanne, bord og oppsetting av tarp. Gjerne et uteområdet med tak om været er dårlig.

Elevene får oppleve steinalderen med sansene og lærer om livet i steinalderen gjennom praktiske aktiviteter, sammen med oss. Gjennom lyder, lukter, synsintrykk og ved å få lov å virkelig ta og føle på steinalderen, forsøker vi å gi de en opplevelse som sitter for livet. Vi demonstrerer steinalderhåndtverk og elevene får være med å gjøre håndverket sammen med oss. Vi vil foreta en liten reise i tiden, for et lite øyeblikk.

Aktivitetsbasert undervisning der elevene lærer om livet i steinalderen gjennom å delta i noe av steinalderens daglige gjøremål. Opplegget tar utgangspunkt i en utstyrspakke, den såkalte «steinalderkofferten», som inneholder fungerende replikaer av redskap og våpen fra steinalderen. Utstyrspakken inneholder mye av det steinaldermenneskene behøvde i sine daglige liv; f.eks. spyd med autentiske steinspisser, skarpe og velfungerende steinøkser, samt harpuner, fiskekroker og synåler av bein. Elevene får være med å lage redskaper som var en naturlig del av hverdagen i steinalderen. Selv har vi på oss klær som gir assosjoner til steinalderens klesdrakt. Vi har også med oss bålpanne og skaper en stemning som gir en opplevelse som sitter og skapergrobunn for nysgjerrighet og spørsmål senere i skolen – og forhåpentligvis også senere i livet.

Tanken er å skape en stemning og en opplevelse som er gjenkjennelig for elevene – ikke bare akkurat nå men også senere i livet; i skolen, i møte med andre kulturer, når de utforsker teknologi, osv. Kanskje vi til og med kan så den lille spiren som inspirerer noen til å fatte interesse for håndverk. Dette er en historie uten de landegrensene vi har i dag, som går på tvers av kulturer og er «vår» historie – alles historie.

Morten Kutchera – Prosjektutvikler
Cille Anglevik- Hovedansvarlig for prosjektet per nå
Magnus Hansen- Medarbeider og assistent

Cille Anglevik er Hovslager og Smed. Hun har jobbet siden 2016 med levende historie og formidler forskjellige håndtverk fra flere historiske tidsepoker, flere steder i landet. Fra Tingvatn Museum i sør til Loftr Museum i nord. Hun og Morten Kutschera har samarbeidet tett rundt håndverk og historisk formidling det siste året.

Magnus Hansen har fagbrev i metallarbeid og har i en årrekke drevet allsidig med historisk håndverk og jobbet med ulike materialer som lær, metall og tekstil. Han samarbeider med museer om visninger og produksjoner av historiske replikaer.

Morten Kutschera jobber for tiden som arkeolog i Agder fylkeskommune, men han er mest kjent internasjonalt som flintsmed og ekspert på steinalderens teknologi. Han har jobbet med eksperimentell arkeologi i mer enn 30 år, har lang erfaring med aktivitetsbasert arkeologiformidling og nærmere 20 år med turnèvirksomhet for DKS i flere fylker.