• Foto: Cecilie Cemec

Vg1. – Vg3. trinn

Elevenes valg: Money back, please (Valgfri produksjon)
Valgfri produksjon - En kortfilm som utfordrer fordommer

Blending

Prosjektor/lyd
    Til visning av film

Ei lita jente har muligens stjålet en lue, og vekterne på kjøpesenteret går til aksjon. Det blir en vanskelig situasjon for alle involverte, med en god del ufrivillig humor underveis. Løsningen er både overraskende og utfordrende.

«Money Back, Please» er filmet under åpningstiden på et kjøpesenter i Kristiansand. Gjennom et skjult filmteam får vi være observerende deltagere til en situasjon som utspiller seg på senteret.  Filmen er en hybrid mellom fiksjon og dokumentar.

Filmregissør Even Hafnor forteller om hvordan og hvorfor han har laget denne filmen. Hvilke virkemidler har han brukt, og hva er effekten av disse? Even forteller også om de etiske dilemmaene rundt dette, f.eks. hvilke problemstillinger bruk av skjult kamera medfører. Vi diskuterer:

• Hvordan håndterer karakterene situasjonen som utspiller seg i filmen? Hva ville du selv gjort?
  • Ville vekterne håndtert sitasjonen annerledes hvis jenta var etnisk norsk?
  • Hva gjør man hvis man bevitner noen som trenger hjelp i det offentlig rom?

Målet med dette besøket er å gi en filmopplevelse som overrasker og utfordrer elevene. Som seere blir vi usikre på om det vi ser er fiksjon eller virkelighet. Filmen er observerende og det brukes skjult kamera. Kunne dette skjedd i virkeligheten? Filmen setter fokus på våre egen fordommer og vi håper at filmen vil skape gode diskusjoner i klasserommet.

Even Hafnor har filmutdannelse fra Australia, men kommer fra Kristiansand, hvor også filmen er innspilt. Filmen har vunnet en rekke priser, bla juryprisen på BIFF. Hafnor regissert kortfilmer, musikkvideoer og reklamefilmer. Kortfilmen ”Small Talk”(2015) vant Gullstolen i Grimstad.

Stine Blichfeldt

Før og etter