• Foto: Ine Mariel Solbakken

Scenekunst

Dragen – en fortellerforestilling
Valgfri produksjon. Muntlig fortellerkunst om vold i hjemmet fra et barns perspektiv

1 t

Skolen må stille med tegneark og fargeblyanter til alle elevene.

På stoler i halvsirkel.

Muntlig fortellerkunst om vold i hjemmet fra et barns perspektiv.

«Det var en gang, i et land langt borte, at det levde en vakker prinsesse. Hun var blitt forhekset og kunne bare reddes av ekte kjærlighet. Forbannelsen gjorde at hver natt, når klokka slo 12, ble huset hennes gjort om til en diger steinborg – og der ble hun innestengt i det øverste tårnet og bevoktet av en fryktelig ildsprutende drage. Det var en gang en vanlig jente som levde sammen med familien sin. Hun var ikke forhekset. Hun var en helt vanlig jente som levde i et helt vanlig hus. Men denne jenta hadde en hemmelighet»

Publikum blir kjent med to jenter i to forskjellige univers. På et tidspunkt smeltes fantasiverden og den virkelige verden sammen – vi skjønner at Prinsessen og Jenta er samme person. Jenta rømmer inn i sin fantasiverden når det blir vanskelig hjemme. Der finner hun håp og  mot til å bryte hemmeligheten og fortelle om den.

Muntlig fortellerkunst benyttes til å skape en dialog mellom barn og voksne om vanskelig tematikk. Fortellingen understreker at det ikke skal være vold og frykt hjemme, samtidig som at de barna som opplever dette ikke er alene. Alle som bærer på en vond hemmelighet må tørre å si det videre! Forestillingen ønsker å skape økt bevissthet og åpenhet overfor både store og små.

Statistisk sett opplever ca. 2 stk. i hver klasse vold i nære relasjoner. De fleste barn og unge sier ikke ifra før de er over 18 år. Håpselementet i fortellingen er nøkkelen. Barn trenger å få vite at situasjoner kan endre seg. Fortelleren jobber for å skape håp, livsmestring og fremtidsvilje for barn.

Etter forestillingen gjennomfører fortelleren en klassesamtale om tematikken og fortellingen. Avslutningsvis tegner klassen det sterkeste bildet.

Lenke til hjelpetelefoner og aktuelle nettsider: Rådet for psykisk helse

Lenke til forestillingen: Teaser

Lenke til Ine Mariel

Ine Mariel Solbakken er utdannet dramapedagog og forteller. Hun er leder og grunnlegger av fortellergruppen StorySquad som holder til i Oslo. Ine Mariel har fortalt og holdt workshops i formidling og fortellerkunst i inn-og utland, der iblant Hellas, Marokko og Skottland.
Arbeidet med fortellerforestillingen Dragen har vakt stor oppsikt, og Ine Mariel har det siste året gjestet radio, lokalaviser, Mammabandens snapchatkonto og podcasten for lærere, Rekk opp hånda.

Fortelleren har en dynamisk og levende fortellerstil – og tar i bruk virkemidler med egen kropp og stemme for å lede publikum gjennom handlingen på en måte som får publikum til å skape sine egne indre bilder.

Norsk, samfunnsfag, KRL